Regjeringen forbyr markedsføring av usunn mat mot barn

Publisert

NHO Mat og Drikke er kritiske til den nye forskriften og mener den er både uklar og mangelfull.

Forskrift om forbud mot markedsføring av visse næringsmidler særlig rettet mot barn trådte i kraft 25. april 2025, med en overgangsperiode på seks måneder «slik at bransjen får tid til å tilpasse seg forskriften». Les pressemeldingen fra Regjeringen her.

Forbudet omfatter reklame i alle kanaler, inkludert sosiale medier og samarbeid med influensere. Det gjelder også produktplasseringer rettet mot barn, som for eksempel mat i kombinasjon med leker.

Barn skal beskyttes mot påvirkning

Regjeringen begrunner tiltaket med at barn skal beskyttes mot påvirkning som kan føre til usunne kostvaner. Ifølge helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre bygger forbudet på anbefalinger fra Verdens helseorganisasjon og skal bidra til å utjevne helseforskjeller i befolkningen.

Helsedirektoratet blir tilsynsmyndighet for den nye forskriften, og det skal utarbeides veiledning for aktørene.

NHO Mat og Drikke er kritiske

NHO Mat og Drikke mener regjeringens grep er for dramatisk. De hevder at den nye forskriften er uklar og at trusler om høye gebyrer i praksis vil begrense markedsføringen av mange produkter – også overfor voksne.

— Helseministeren kunne valgt å bygge videre på at det er bred enighet om at barn skal ha god beskyttelse mot markedsføring. Istedenfor har han valgt å innføre en inngripende, uklar og forvirrende regulering, som kombinert med en trussel om høye gebyrer i realiteten vil fungere som et markedsføringsforbud for en rekke produkter til alle aldersgrupper, sier Petter Haas Brubakk, administrerende direktør i NHO Mat og Drikke i en kommentar på NHO Mat og Drikkes nettsider.

Brubakk uttaler også at måten forskriften er utformet på svekker grunnlaget for det brede folkehelsesamarbeidet mellom myndighetene og næringslivet i Norge.

- I høringsprosessen har en rekke mat- og drikkeprodusenter, handelen, serveringsbransjen og idretten gitt tilbakemeldinger om at forskriften er for uklar og uforutsigbar. Departementet har i liten grad tatt disse innvendingene innover seg, og det er fortsatt ikke mulig å forstå rekkevidden og konsekvensene av forskriften. Det er også tvil om departementet har tatt de EØS-rettslige innvendingene mot forskriftsutkastet inn over seg.