Brødskala'n – spis litt grovere

Formålet med Brødskala'n er å gi forbrukere relevant og god informasjon som kan bidra til økt forbruk av grove kornprodukter.

Brødskala'n er en registrert og frivillig merkeordning og Baker- og Konditorbransjens Landsforening er merkeeier. Formålet med Brødskala'n er å bidra til økt forbruk av sunne, grove kornprodukter, ved å formidle god og relevant informasjon til forbruker.

Brødskala'n kan brukes både på emballerte og uemballerte produkt.

Brødskala'n er utviklet i samarbeid med Helsedirektoratet og Mattilsynet 

Helsemyndighetene anbefaler at vi spiser mer grove kornvarer, og velger grove og ekstra grove brød- og kornprodukter til hverdags. Grove brød- og kornprodukter er en god og viktig kilde til kostfiber, og til flere vitaminer og mineraler som kroppen trenger. Ekstra grovt brød - 76-100% - gir to til tre ganger så mye kostfiber som fint brød. Dette er svært gunstig for fordøyelsen, og kan minske risikoen for vektøkning, overvekt, type 2-diabetes, tykk- og endetarmskreft og hjerte og karsykdommer.

Brødskala’n er delt inn i fire grovhetskategorier:
  • Fint brød – en kakestykke. Grovhet 0-25,9 % sammalt mel eller hele korn
  • Halvgrovt brød – to kakestykker. Grovhet 26-50,9 % sammalt mel eller hele korn
  • Grovt brød – tre kakestykker. Grovhet 51-75,9 % sammalt mel eller hele korn
  • Ekstra grovt brød – 4 kakestykker. Grovhet 76-100 % sammalt mel eller hele korn

Eksakt grovhetsprosent på produktet er angitt under streken på Brødskalamerket.