Mangel på fagfolk utfordrer mat- og drikkenæringen

Kun én av fire bedrifter har rekrutteringsstrategi, og mange står foran et generasjonsskifte. Det viser tall fra NHO Mat og Drikkes kvartalsrapport for 2. kvartal 2025.
Kun én av fire bedrifter har rekrutteringsstrategi, og mange står foran et generasjonsskifte. Det viser tall fra NHO Mat og Drikkes kvartalsrapport for 2. kvartal 2025.
Last ned Kvartalsrapporten for 2. kvartal 2025 i sin helhet
Rekruttering og kompetanse er sentrale temaer i denne kvartalsrapporten.
Svarene fra NHO Mat og drikkes medlemsundersøkelse fra juni 2025 viser at kun en av fire bedrifter har en tydelig rekrutteringsstrategi, og at samarbeidet med utdanningsinstitusjoner fortsatt er begrenset.
Seks av ti bedrifter oppgir at de står foran et generasjonsskifte.
Til tross for at fire av ti bedrifter oppgir at de har lærlinger i bedriften, synes mange det er krevende å rekruttere nok arbeidskraft. På den andre siden kommer det fram at bedriftene i stor grad ønsker å utvikle kompetansen internt, dette gir et viktig utgangspunkt for videre arbeid.
Mangelen på kvalifisert arbeidskraft kan hemme både vekst og investeringer, og andelen som ser dette som en stor utfordring har økt til nær 40 prosent.
- I lys av demografiske endringer og et forestående generasjonsskifte i mange bedrifter, blir behovet for rekruttering og kompetanseheving stadig mer aktuelt, skriver administrerende direktør, Petter Haas Brubakk innledningsvis i rapporten.