Kutt matsvinnet!

FNs internasjonale matsvinndag 29.9 er en fin anledning til å sette matsvinn på dagsorden, både internt i virksomheten og overfor kunder. Her finner du nyttig materiell som kan benyttes til opplysning og vekke engasjement.

Kampanjemateriell til bruk på serveringssteder

Hvilken matkastetype er du?

FN sin mat- og landbruksorganisasjon (FAO) tok initiativet til den internasjonale dagen mot matsvinn i 2020, og EUs plattform mot matsvinn har òg engasjert seg. Mange europeiske land markerer dagen på ulike måtar. I Norge er det Matvett som står for initiativet. De inviterer alle kantiner, hotell, restauranter og andre serveringssteder som er med i KuttMatsvinn Servering, til å synliggjøre sitt engasjement for å redusere matsvinn.

Slik gjør du det
  • Del bilder og erfaringer fra tiltak dere allerede gjør i serveringen for å kutte matsvinn.
  • I sosiale medier - bruk #kuttmatsvinn2030 og #FLWDay, og tagg @matvett og @kuttmatsvinn slik at de kan løfte fram innsatsen deres.
  • Benytt bannere som synliggjør initiativet på nettsider og i sosiale medier
  • Benytt kampanjemateriellet du finner her - inneholder SoMe-poster, bilder, bannere, filer til klistremerker, rollups og plakater.
  • Matsvinnkalkulatoren er et enkelt og motiverende verktøy hvor du kan oppfordre dine medarbeidere og gjester til å finne sin matkastetype, få kunnskap om matens verdi og skreddersydde tips basert på hva de kaster. Hva med å arrangere en intern konkurranse? 

Matsvinnloven trer i kraft i løpet av 2026 og vil stille tydeligere krav til hele mat- og serveringsbransjen. Ved gjennomføre aktosmhetsvurderinger og redegjøre for matsvinnet. Det å være med i KuttMatsvinn Servering viser virksomheten din at dere ligger i forkant og allerede tar ansvar for å kutte matsvinn.