Philip Therkildsen er Norges beste baker

Publisert

Philip Therkildsen (i midten) klatret til tops på pallen i NM Årets Baker 2024. Romain Trigueros (til venstre) fikk sølv og Ludvig Andersen bronse.

Det var et høyt nivå på de tre bakerne som konkurrerte i NM baking på Sørumsand videregående skole i går. Etter fem timer med intenst arbeid, var det Philip Therkildsen som til slutt fikk flest poeng, og dermed kunne smykke seg med tittelen "Årets Baker 2024".

Som vinner av NM Årets Baker 2024, fikk Philip overrakt denne flotte premien fra Unibak. Foto: Unibak

- Det føles helt uvirkelig, sa den ferske norgesmesteren da han kom ned fra pallen. – Dette var uventa. Jeg ble jo med i konkurransen for å prøve å ta gull, men jeg hadde egentlig ikke forventa at det skulle skje, sa Therkildsen. De to andre finalistene, Romain Trigueros og Ludvig Andersen, kom på hhv. Andre og tredje plass.

Hoveddommer, Alexander Pelli, kunne fortelle at det var et jevnt høyt nivå på de tre finalistene, og at de utmerket seg på hver sin måte. - De tre har veldig forskjellige måter å jobbe på sa han under konkurransen.

Gikk for det enkle

At Therkildsen vant NM tror han selv var fordi han valgte å gjøre det enkelt. – Jeg gikk for enkle og for gode smaker og utførelser. Meste fornøyd er jeg med aprikos- og lavendelwienerbrødet mitt, sa Therkildsen, som fikk god hjelp med smakene av konditorsjefen ved Sirkus Renaa, Hege Andersen.

De tre finalistene, Ludvig Myhre Andersen (Café Plenum), Philip Therkildsen (Sirkus Renaa) og Romain Trigueros (Søtt+Salt), hadde fem timer på seg til å bake det som skulle på utstillingsbordet. I tillegg hadde de 1,5 time til forberedelser dagen før.

Tema for konkurransen var "årstid" og produktene som skulle lages var:

  • 2 typer bolledeig med 2 typer utførelse, minimum 20 av hver.
  • 2 typer rundstykker, minimum 20 av hver.
  • Brød med 2 forskjellige utførelser.
  • 2 ulike oppslag av laminert deig, 20 av hver. Minst en variant skal være med fyll. Dersom begge har fyll, skal det være to forskjellige fyll.
  • Croissant 20 stk.

Produktene til Philip Therkildsen var utførte med presisjon.

Oppgaven hadde Therkildsen løst med et kuvertbrød formet som horn, laget av landbrødeig med 100% surdeig, et kuvertbrød formet som en knopp som holder på å sprette ut – også på landbrødeig, klassiske croissanter, pain aux chocolat, brioche farget med kakao med en chocolate chip cookie-deig i midten, en annen brioche med bringebærmarmelade toppet med friske bringebær, wienerbrød med pistasje-fangipane, pisket crême fraiche og aprikos- og lavendelmarmelade, ost og chilibrød med fire år gammel Jarlsberg, hvit cheddar fra England og sylta Jalapenos.

- Jeg valgte sommer som tema, og brukte sommerlige og friske smaker som bringebær, fortalte Therkildsen.

Nordisk mesterskap i august

Therkildsen er utøver på det norske baker- og konditorlandslaget, og skal konkurrere i nordisk mesterskap i august. – Denne seieren gir meg jo et løft i selvtilliten når jeg nå skal begynne å trene til neste mesterskap. Men nå skal jeg først slappe av et par uker, sier Terkildsen.

Sølvvinner Romain Trigueros sine produkter. Foto: Solveig Lygre, BKLF

Bronsevinner Ludvig Myhre Andersen sine produkter. Foto: Solveig Lygre, BKLF