Konkurranse gir meg en litt sånn vond godfølelse

Publisert

Philip Therkildsen er en av tre som er tatt ut til å konkurrere i NM Årets Baker 2024 den 18. april. Foto: Solveig Lygre, BKLF

Norges beste baker skal kåres 18. april, og Philip Therkildsen er en av tre som er trukket ut til å være med å konkurrere om å bli Årets Baker 2024. Han har vunnet Rogalandsmesterskapet to år på rad, og er veldig glad i konkurranser.

Philip kommer fra en familie der flere er bakere, og baker ble det naturlige yrkesvalget for ham. Han flyttet fra Porsgrunn til Stavanger for å gå i lære hos regjerende norgesmester, Nikolai Meling.

- Jeg har nå landet meg en jobb som bakersvenn ved Sirkus Renaa i Stavanger, etter å ha gått i lære der i 2 år. Som lærling deltok jeg i Rogalandsmesterskapet både i 2022 og 2023 og kom på 1. plass begge åra. 

Philip er mest komfortabel med laminerte deiger og søtbakst, og har tenkt å imponere dommerne på smak. Foto: Privat

Nå er det NM som står for tur og i tillegg er Philip tatt opp som utøver på Baker- og konditorlandslaget som skal konkurrere i Nordic Bakery- and Pastry Cup i september. Å trene til to mesterskap på ett år er krevende, men Philip er ikke i tvil om at det går bra.

- Ettersom Årets Baker 2024 var første mulighet for meg til å konkurrere i år, nølte jeg ikke med å melde meg på. Jeg er glad i konkurranse. Det gir meg en litt sånn vond godfølelse. Det å stå sent i bakeriet flere dager på rad, feile gang på gang helt til man endelig får til et resultat man liker. Og så kunne komme på konkurransedagen for å vise det frem til dommerne, at dette har jeg faktisk jobbet for. Det liker jeg. Selvfølgelig er det ikke sikkert at alt går som planlagt. Kanskje alt sammen bare går rett i dass, men om jeg klarer det, så er alle de timene jeg har øvd verdt det.

Å forberede seg til NM er for Philip mye planlegging og teori.

- Det er mye mere planlegging og teori enn man tror. Hvis jeg ikke er i bakeriet og trener til årets baker, så sitter jeg hjemme og skriver ned oppskrifter, gjennomkjøringsplaner eller riktige temperaturer jeg skal ha på deigene. 

Tema for NM Årets Baker er Årstid, et tema som falt i smak hos Philip.

- Jeg liker temaet! Det er veldig åpent. Jeg tror at alle har noe fin dekor og smaker som kan vises frem i forbindelse med årstider. 

Philip gleder seg til å konkurrere i NM, men innrømmer også at han kjenner det mer og mer i magen for hver dag som går. Da er det viktig å huske på det man er god på.

- Jeg vil nok si at det jeg er best på, eller det jeg føler meg mest komfortabel med å lage, er laminerte deiger og søtbakst. Jeg tenker i denne konkurransen å imponere dommerne mest på smak, men jeg har også noe utseende og dekor jeg selv er veldig fornøyd med, sier Philip. 

Vi ønsker Philip lykke til med treningen, og gleder oss til å se ham i NM Årets Baker!