NM Årets Baker 2024 - påmeldingsfrist 1. mars

Publisert

Medaljevinnerne fra NM 2018. Fra venstre Jonathan Burt, Nikolai Meling og Loic Arquetout.

18.april 2024 blir det NM Årets Baker på Sørumsand vgs. Alle som har svennebrev i bakerfaget kan melde seg på konkurransen, og påmeldingsfristen er satt til 1. mars 2024. Her finner du alt du trenger å vite om påmelding og konkurranseregler.

Det er nå hele fem år siden NM Baker ble arrangert sist, og det var Nikolai Meling som da tok gullmedaljen. Denne gang finner vi Meling i dommerpanelet.

Tema for årets konkurranse er «årstid», og som deltager skal du lage to forskjellige typer småbakst, to forskjellige typer søtbakst, grovbrød og en showpiece. Utseende, konsistens, sensorikk, kreativitet og arbeidsteknikk vil bli vektlagt av dommergruppen.

Dommergruppen

Dommergruppen består av Alexander Pelli (hoveddommer), Nikolai Meling, Jonathan Burt og Gunnar Solberg (assistentdommer).

Pelli er baker på Lillebrors bageri i Stockholm. Han er utøver på det svenske bakerlandslaget, og har blant annet vunnet Årets Baker 2019 i Sverige og beste søtbakst i Nordisk i 2018 og 2019.

Nikolai Meling er bakesjef på Sirkus Renaa i Stavanger. Han er bransjeambassadør og tidligere utøver på Baker- og Konditorlandslaget. Han kan smykke seg med bronsemedalje fra VM - iba UIBC-Cup i 2018 og gull i NM Baker 2018.

Jonathan Burt er baker på Tollboden Bakeri i Egersund. Han er bransjeambassadør og tidligere utøver på Baker- og Konditorlandslaget. Burt har vunnet bronse i Nordisk i 2018 og gull i Nordisk i 2019.

Gunnar Solberg er bakemester på Baker Hansen i Oslo. Han har sittet i konkurranserådet siden 2017, og har vært med å arrangere både NM Baker, NM Ung baker og Nordisk. I 2019 var han dommerassistent i Nordisk og han har også vært dommer i NM Baker og Ung Baker. Solberg kom på 3. plass i NM Baker i 1990, og representerte Norge i EM i Weinheim i 1991.

Søknad

Har du lyst å konkurrere om å bli Årets Baker 2024? Send søknaden din til gunnar@bakerkonditor.no innen 1. mars 2024. Søknaden kan gjerne inneholde beskrivelse og bilder av det du planlegger å lage i konkurransen. Søknadene behandles anonymt, og en jury velger ut finalistene på bakgrunn av søknadene som kommer inn.

Konkurranseregler NM Baker 2024

Konkurransen finner sted ved Sørumsand Videregående skole, 18.april 2024

Deltakere: Konkurransen er åpen for deltakere som har svennebrev i bakerfaget 

Dommere: Det oppnevnes 3 dommere hvor en fungerer som hoveddommer

Dommerassistent: Det oppnevnes i tillegg 1 dommerassistent til konkurransen.

Tema: Tema for årets konkurranse er «årstid»


Arbeidsoppgaver/tema

Tema:

1. BOLLEDEIG

- 2 typer bolledeig
- 2 typer utførelse
- Minimum 20 av hver
- Fylte min 80 g etter steking
- Ufylte min 60 g etter steking
- Utforming etter eget ønske

2. RUNDSTYKKER

- 2 typer utførelse
- Minimum 20 av hver
- Vekt 50 g etter steking
- Utforming etter eget ønske

3. BRØD

- Brøddeig på min 5 kg mel
- Minimum 2 forskjellige utførelser
- Deigvekt 650 – 1000g etter steking
- Utforming etter eget ønske

4. LAMINERT DEIG

- Laminert deig 1, valgfri form og produkt:

- Det skal være 20 enheter med 2 ulike oppslag på laminert deig.

 - Totalt 40 stk.

- Minst en av variantene skal inneholde fyll etter eget ønske. Velger du å ha fyll i begge variantene skal det vises to forskjellige fyllinger..

- ferdig vekt (nettovekt) 80 gram (+/- 5 gram)

- Laminert deig 2:

­- 20 enheter croissant

 

Tidsplan

Dag 1: Først 45 min til forberedelse/oppveiing av råvarer, så en pause på 2 timer (her kan deiger/bløt/surdeiger) etter pausen blir det 1,5 time hvor resten kan gjøres klart til forberedelse av kjøkken/utstyr, og til montering av utstillingsbord. Ingen produksjon tillatt.

Dag 2: 5timer til framstilling.

Andre dag: 5 timer til framstilling/produksjon.

 

Uniform

Arrangør stiller med arbeidsuniform, hodeplagg og forstykker som deltaker skal bruke. Deltakere stiller i sorte arbeidsbukser og sorte arbeidssko. Arbeidstøy skal være nyvasket og strøket.

Praktiske Oppgaver

- Hver deltaker får tildelt en elev til å hjelpe seg med å rydde/vaske

- Oppveiing av råvarer blir gjort senest kvelden før konkurransen

- Under forberedelsesperioden kvelden før konkurransen kan hver utøver få hjelp av valgfri assistent.

- Dersom utøver ikke følger tidsplan for konkurransen vil det medføre poengtrekk.

- Utstyr som ikke står på utstyrslisten må utøver ta med selv.

- Bord til utstilling er tilgjengelig på konkurranseområde; utøver må selv ta med duker, fat, pynt. etc.


Regler for alle oppgavene

- Liste over råvarer som er påbudt å bruke under konkurransearena vil bli tilsendt påmeldte

deltakere senest 1 måned etter konkurransereglene er kjent.

- Råvarer, spesialprodukt og spesielle tilsetninger som ikke står på denne listen, må deltakere ta

med selv. Disse må godkjennes av hoveddommer før konkurransen.

 

Kommunikasjon før konkurransen

- Alle kommunikasjon og alle spørsmål må sendes skriftlig til gb@nhomd.no

- Utøvere vil motta et regelmessig informasjonsskriv frem til konkurransedato. I disse

infobrevene vil alle innsendte spørsmål bli besvart av dommerassistent.

- All kommunikasjon utenfor nevnte kanal vil ikke være godkjent.

- Direkte kommunikasjon mellom deltakere og dommer kan medføre diskvalifikasjon.

 

Kommunikasjon under konkurransen

- All kommunikasjon mellom deltaker og dommer skal foregå gjennom dommerassistent

- Må deltaker snakke med dommer, skal det alltid være to dommere til stede.

- Kommunikasjon utenfor disse rammene kan medføre diskvalifikasjon

 

Påmeldingsfrist

Send søknad om å delta med eventuelt beskrivelse og bilde av det du ønsker å konkurrere med.

Søknadene vil bli anonymisert, og en jury vil plukke ut 4 finalister for konkurransen.

Søknaden sendes til BKLF v/ Gunnar Bakke gb@nhomd.no  1. mars 2024

 

Bedømmingen

Det vil bli lagt vekt på utseende, konsistens, sensorikk, kreativitet og arbeidsteknikk.

 

 

Oppdatert 17.01.24

Konkurranserådet.