NM er en lærearena

Publisert

Ludvig Myhre Andersen er en av tre som skal konkurrere om å bli Årets Baker 2024. Foto: Elisabeth Kjellin

Torsdag 18. april arrangeres NM - Årets Baker på Sørumsand videregående skole, og for første gang siden 2018 skal Norges beste baker kåres. Ludvig Myhre Andersen er en av tre som skal konkurrere om den gjeve tittelen.

Ludvig er utdannet kokk og baker, og jobber til daglig på Café Plenum i Asker.

- Jeg har jobbet som kokk i flere år, blant annet på Vaaghals og Topphem i Oslo, og sist som kjøkkensjef på Restaurant Vinsj i Leangbukta i Asker. 

Da jeg bestemte meg for å bli baker, fikk jeg læreplass på WB Samson i Oslo, og tok svennebrevet i 2021. Nå er jeg bakerileder på Café Plenum, som er et håndverksbakeri og Café i Slemmestad i Asker kommune.

Kokkeyrket lærte meg å håndtere stress og å holde hodet kaldt

Ludvig Myhre Andersen

Forrige gang Ludvig deltok i konkurranse var i Oslo Akershus Cup i 2020. Det gikk så bra som det kunne, og han kom på første plass. Nå gleder han seg til å delta i NM.

- Jeg ser på det å delta i NM som en måte å utfordre meg selv til å skape noe nytt og utfordrende. Det er en lærearena hvor jeg møter noen av Norges mest dedikerte og beste bakere. 

Tema for NM Årets Baker er "årstid". Dette syns Ludvig er et spennende og utfordrende tema, og han har planlagt godt allerede.

- Jeg bruker mye tid på å tegne, tenke og planlegge. Selvfølgelig blir det også mye testbaking, der jeg tar i bruk ekspertisen og innspillene til tidligere kollegaer og venner. 

Spesielt vil jeg nevne Jeroen Trumpi og Ingrid Knutsen fra WB Samson. 

At Ludvig har erfaring fra kokkeyrket ser han på som en fordel på flere måter i sin jobb som baker. Også i forberedelser til konkurranse og i selve mesterskapet kan han trekke på denne erfaringen. 

- Som kokk lærte jeg å sette pris på råvarene og sesongene vi har i Norge. 

Jeg lærte også å håndtere stress og holde hodet kaldt. Fokuset mitt når jeg skal i konkurranse er det samme som jeg har på jobb hver dag. Det er å tøye grensene for hva råvarene kan gi for å levere det mest smakfulle produktet, på den mest effektive måten. 

Vi ønsker Ludvig lykke til med forberedelsene til NM og gleder oss til å se hva han får til!