De nye ernæringsrådene anbefaler mer grove kornprodukter

Publisert

Samling av forskjellige brød

De nye ernæringsrådene anbefaler høyere inntak av grove kornprodukter. Foto: Solveig Lygre, BKLF

Tirsdag 20. juni blei de nye nordiske ernæringsrådene (NNR2023) lansert. Rapporten slår blant annet fast at det å spise fullkorn hver dag gir store helsefordeler i tillegg til å være bærekraftig mat.

For bakerbransjen er det gode nyheter at rådene anbefaler å spise mer grove kornprodukt. I dagens kostråd fra helsedirektoratet er det anbefalt å spise grove kornprodukter hver dag, og inntaket bør være 70-90 gram sammalt mel eller fullkorn daglig. I de nye nordiske ernæringsrådene er det anbefalt et inntak på minst 90 gram, og et høyere inntak vil mest sannsynlig gi større helsefordeler. Det er disse ernæringsrådene Helsedirektoratet skal legge til grunn når de neste vår skal revidere de norske kostholdsrådene.

Redusert risiko for hjerte og karsykdommer, kreft i tykk- og endetarm, type 2 diabetes er noen av helsefordelene man kan oppnå ved å spise anbefalt mengde fullkorn. Det er også sammenheng mellom inntak av fullkorn og redusert risiko for overvekt og fedme.

I tillegg til å være bra for helsa, er fullkorn svært klimavennlig mat, og ifølge rapporten en av de viktigste matvarene i overgangen til en diett med lavere klimaavtrykk.  

- Nå må vi gripe mulighetsrommet vi har fått til å tilby sunne, grove og klimavennlige produkter til kundene. Dersom vi også kan si at fullkornsproduktene er bakt i Norge, vil vi gjøre det enkelt for bevisste forbrukere å velge sunt og klimavennlig, sier direktør i BKLF, Gunnar Bakke.