Fullkorn - en viktig kilde til mange næringsstoffer

Fullkornsdagen feires 21. januar, og med det håper vi at flest mulig setter fullkorn på menyen. La Brødskala'n hjelpe deg med å gjøre Fullkornsdagen til en sunnere og mer klimavennlig dag!

Fullkorn betyr at hele kornet er med. Spiser du brød med fullkorn eller sammalt mel får du dermed i deg alle de gode næringsstoffene, vitaminene og mineralene som kornet inneholder. Skallet, det fiberrike ytre laget, inneholder protein, B-vitaminer og antioksidanter. Kjernen er den stivelsesrike delen i midten. Den inneholder protein, karbohydrater og noen B-vitaminer. Kimen er stappfull av næringsstoffer. Den inneholder B-vitaminer og vitamin E, samt mineraler som magnesium, jern og sink og omega-6 fettsyrer. I siktet mel er skallet og kimen utelatt, og kun den hvite stivelsesrike delen er igjen. Da mesteparten av vitaminer og mineraler befinner seg i skallet og kimen, får man ikke de samme helsegevinstene av siktet mel som av fullkorns- og sammalt mel. Når man bruker fullkorn, tilfører man også masse god smak og tekstur til baksten. Vi oppfordrer derfor alle til å feire Fullkornsdagen med grovbrød på tallerken!

Brødskala'n gjør det enkelt å velge et grovere og sunnere brød i en travel hverdag. I en forbrukerundersøkelse gjort av Omnibus i 2021, sier halvparten av respondentene at de bruker Brødskala'n når de kjøper brød. Det vil si at det er femti prosent sjanse for at du som leser dette aktivt bruker Brødskala'n.

Generelt er nordmenn flinke til å spise grovt brød, men vi må spise enda mer sammalt mel eller fullkorn for å oppfylle anbefalingen i kostrådet som omhandler grove kornprodukter. Helsemyndighetenes anbefalte mengde er 70-90 gram sammalt mel eller fullkorn per dag for henholdsvis kvinner og menn. Dette oppnår du ved for eksempel å spise fire brødskiver med en stor andel sammalt mel, merket ekstra grovt i Brødskala'n.

Spis #Merav #Meravgrovt