Feir Fullkornsdagen med et klimavennlig brød!

21. januar feirer vi Fullkornsdagen. Fullkorn er en av matvarene helsemyndighetene vil at vi skal spise #merav, og det er mange gode grunner til å gjøre nettopp dette. Fullkorn kan forebygge alvorlige sykdommer og hjelpe oss å holde vekten, men visste du at et fullkornsbrød også er en av de mest klimavennlige matvarene du kan spise?

Matproduksjon står for nesten en tredel av klimagassutslippene, derfor kan våre matvalg i stor grad bidra til å redusere klimagassutslipp og global oppvarming. For å beregne hvor store klimagassutslippene fra matproduksjonen er, regner forskerne alle klimagassene om til kilo med CO2 (CO2 -ekvivalenter) og hvor mye de ulike faktorene vil bidra til global oppvarming i 100 år framover.

Visste du at:

Rug ligger på topp når det gjelder innhold av kostfiber (ca. 16%), og kornet er i tillegg rikt på mineraler og vitaminer. Rug inneholder også en type bioaktive komponenter, som ser ut til å beskytte mot hormonelle krefttyper og hjerte- karsykdommer.

Grønnsaker, frukt og korn skiller seg ut ved å ha gjennomgående lavere klimaavtrykk enn kjøtt og animalske produkter. I tillegg krever plantene mindre ressurser som vann og areal enn det kjøttproduksjonen gjør. Mens en kilo brød i snitt gir et utslipp på 0,9 kilo CO2-ekvivalenter, gir en kilo storfekjøtt et utslipp på 22,7 kilo CO2-ekvivalenter. Så om du vil ta et tak for klimaet, bytt ut noen kjøttmåltider med fullkorn. Du kan for eksempel bake et rugbrød etter oppskrift fra en landslagsbaker.

Det å spise fullkorn, grove kornprodukter og fiberrike matvarer forebygger dessuten hjerte- og karsykdommer, type 2-diabetes og kreft i tykk- og endetarm. Fullkorn har et høyt innhold av fiber, som er godt for fordøyelsen og tarmfloraen vår. Fullkorn er i tillegg rikt på vitaminer, mineraler og antioksidanter. Grove kornprodukter kan også bidra til å holde vekta, da fiberrik mat gir god metthetsfølelse og har et naturlig lavt energiinnhold. Bruk Brødskala'n for å gjøre det enkelt å velge det groveste brødet. 

Bli med å feire Fullkornsdagen og ta et klimavennlig matvalg!

Spis #Merav #Meravgrovt