Det norske laget var fornøyde med sølvet i Nordic Bakery Cup. Fra venstre: Philip Therkildsen, Ingrid Knutsen, Umid Fotikh, Viktoria Støtvig Dobbinga, Andrea Sandanger Avaldsnes og Rémy Corbet. Foto: Solveig Lygre
Det ble en dramatisk avslutning på Nordic Bakery Cup i Berlin i kveld. Da brødskulpturen til det norske bakerlandslaget gikk i bakken, røyk gullmedaljen for bakerne, og de måtte nøye seg med sølvet.
Dommerne var imponerte over den norske showpiecen. Den er satt sammen av over 200 biter, og veier over 20 kg. Foto: Solveig Lygre
Det norske laget, med kaptein Umid Fotikh i spissen, hadde satset mye på å vinne kategoriprisen for beste showpiece. Slik gikk det dessverre ikke. Øverste del av brødskulpturen tippet over og smalt i gulvet 25 minutter etter at konkurransetiden var over. Reglene sier at den skal være hel og intakt i en time etter at konkurransetiden er over, og derfor kunne ikke dommerne belønne den med like mange poeng som de hadde tenkt. Dette uttrykte dommerSebastian Brücklmaier tydelig under premieringen.
- Vi kan dessverre ikke gi kategoriprisen for beste showpiece til Norge, da den ikke holdt seg så lenge som den skulle. At det var den klart beste showpiece, det er det ingen i dette rommet som kan være i tvil om, men regler er regler, sa dommeren.
Showpiecen kan gi inntil 400 poeng, og Norge fikk 100 poeng for det som stod igjen på bordet. Med dette gikk gullmedaljen til Danmark, som endte med 1128 poeng, 29 poeng mer enn Norge med 1099 poeng. Sverige endte på tredje plass, førti poeng bak Danmark.
- Vi tok en risiko, men det gikk ikke slik vi hadde håpet, sa lagtrener Rémy Corbet etter konkurransen.
Platen som skulle bære mesteparten av skulpturen var ikke blitt helt tørr, selv om Umid stekte den nesten dobbelt så lenge som han pleier. Til slutt bestemte de seg for å prøve, ellers ville ikke skulpturen blitt ferdig i tide.
- Jeg må innrømme at det gjør litt vondt. Jeg har gjort mitt beste, og alle delene var veldig bra lagd. Jeg har lagt ned rundt 400 treningstimer for å få skulpturen så perfekt som mulig, og jeg har laget den tretti ganger. Kun en gang har den veltet før, og den gang gjorde jeg noe feil med monteringen, sier Umid.
Philip vant kategoriprisen søtbakst. Her presenterer han produktene sine for dommerne. Foto: Solveig Lygre
Fornøyd med egen innsats
Til tross for uhellet med brødskulpturen, er det norske laget godt fornøyd med konkurransen. Ingrid Knutsen (brød og baguetter), Phillip Therkildsen (søtbakst) og Umid Fotikh (brødskulptur) har alle imponert i mesterskapet, som i år igjen ble holdt ved Akademie Deutsches Bäckerhandwerk i Berlin.
Philip vant kategoriprisen for beste søtbakst, og forsvarte tittelen fra i fjor. Han var veldig glad da konkurransen var over, og han endelig kunne puste lettet ut.
- Jeg er veldig fornøyd med dagen og det jeg har levert, men det var litt utfordring med ovnene, noe som var litt stressende. De brukte lang tid på å varme seg opp igjen mellom stekingene, men det gikk akkurat på tiden likevel.
Ingrid var heller ikke langt unna å forsvare tittelen fra i fjor, at danskene tok en hårfin seier i brødkategorien, kunne dommerne avsløre.
- Jeg er veldig fornøyd med det jeg har gjort i dag. Alt gikk som planlagt, selv om jeg stresset litt de gangene jeg lå bak skjema. Men det skal jo være litt stress i en konkurranse, sa Ingrid da hun var ferdig.
Ingrid var veldig fornøyd med det hun leverte i dag, men likevel trakk danskene det lengste strået da kategoriprisen for brød og bagetter skulle deles ut. Foto: Solveig Lygre
Produktene til Norge
Tema for konkurransen var "underholdning", og de norske bakerne hadde valgt å satse på Sirkus. Selv om temaet kommer spesielt godt frem i brødskulpturen var det elementer som kan assosieres til sirkus i mange av produktene. Blant annet var de små briochene inspirert av en popkornbøtte.
I brødkategorien lagde Ingrid klassiske baguetter, valgfrie baguetter, rundstykker med fire forskjellige utforminger; en sirkusbillett, en leken form og to klassiske former, rugbrød med linfrø og sitron, to forskjellige utforminger, surdeigsbrød med Jarlsberg, tyttebær og maltede hveteflak, to forskjellige utforminger, brød av "hemmelig" mel, skoldet bokhvete, linfrø, eple og hint av kanel, to forskjellige utforminger. Det hemmelige melet var emmer, og ble avslørt da konkurransen begynte.
Phillip lagde kardemommebolle med brownie, bergamott og friske granateplefrø, klassisk croissant, pain au chocolate, klassisk brioche, brioche med Yutzu, ripsgele, sjokolade- og karamellganache og wienerbrød med ristet sesamfrø og pasjonsfruktpuré.
Må tenke videre
Nå må vi tenke fremover, sier lagtrener Rémy Corbet. Foto: Solveig Lygre
Etter konkurransen var det ikke lett å legge skjul på skuffelsen over den tapte gullmedaljen, men likevel klarte laget å se på det som skjedde i dag som lærerikt.
- Utøverne har gjort det de skulle, og jeg er fornøyd både med laget og det de har levert. Nå må vi tenke fremover og bruke det vi har lært disse dagene til å legge en ny plan videre, sa Rémy Corbet etter premieutdelingen.
Hovedtrener for Baker- og Konditorlandslaget, Kjetil Dale Aas, sier at han er mektig imponert over innsatsen til laget, og ikke minst over den utviklingen laget har hatt hvert år.
Også direktør i Baker- og Konditorbransjens Landsforening, Gunnar Bakke, hadde utelukkende gode ord å si om laget og innsatsen i kveld.
- Det var veldig synd det som skjedde her i dag, for de har levert så bra hele veien. Men uansett er jeg imponert over hva de har klart å få til. Det er fantastisk å se at den kompetansen som finnes i landslaget blir så godt ivaretatt. Jeg håper dette kan inspirere de unge, både de som skal velge en utdanning og de som allerede har gjort det. Jeg er imponert over hva de har klart å få til her disse dagene, sier han.
Med seg på laget hadde bakerne også assistentene Andrea Sandanger Avaldsnes og Viktoria Støtvig Dobbinga fra konditorlandslaget.
Wienerbrød med ristet sesamfrø og pasjonsfruktpuré. Foto: Solveig Lygre
Brioche med Yutzu, ripsgele, sjokolade- og karamellganache. Foto: Solveig Lygre
Kardemommebolle med brownie, bergamott og friske granateplefrø. Foto: Solveig Lygre
Surdeigsbrød med Jarlsberg, tyttebær og maltede hveteflak. Foto: Solveig Lygre
Rugbrød med linfrø og sitron. Foto: Solveig Lygre
Baguetter. Foto: Solveig Lygre
Nordic Bakery Cup - tema og oppgave
Tema for konkurransen er underholdning, og hvert lag skal lage:
Showpiece
Maksimum 1,4 meter og minimum 1 meter høy.
Brød og baguetter
o14 stk. brød 600 gram, 50% rug, to forskjellige utforminger, 7 av hver.
o60 stk. baguetter, 10 stk. klassiske, 55 cm., 10 stk. valgfri form og dekor, 40 stk. porsjonsbrød, 4 forskjellige utforminger, 10 av hver.
o14 stk. brød 600 gram, valgfritt mel, to forskjellige utforminger, 7 av hver. Kun surdeig tillatt som hevemiddel.
o8 stk. brød 1000 gram, hemmelig mel 70%, melet, som blir oppgitt på informasjonsmøtet første konkurransedag, er av hvetefamilien, og kan være alt fra urkorn til moderne hvete, fullkorn eller siktet.