Det norske folk har rett til å vite sannheten om bakeribransjen

Publisert

Elise Mellingen er utdannet både baker og konditor. Her fra svenneprøven i bakerfaget. Foto: privat

Vi trenger bedre merking! skriver Elise Mellingen i Bergens Tidende. Hun er utdannet både baker og konditor, og er nå student ved UiB, der hun studerer media og kommunikasjon.

Elise på svenneprøven i konditorfaget. Foto: privat

Synes du det er ok å spise matvarer uten å vite hvor de er produsert? Det finnes nemlig importerte bakeriprodukter sammen med norskproduserte bakervarer i butikker og bakerier.

Takket være merker som Nyt-Norge og nøkkelhullsmerket er vi vant til å velge varer hvor opprinnelsen og kvaliteten er kjent. På samme måte fortjener vi å enkelt velge bakervarer
laget i Norge!

Jeg har selv tatt to fagbrev i matbransjen som konditor og baker. Jeg vet at det ikke er en selvfølge at bakeriprodukter blir laget av bedriften som selger dem. For meg var det derfor viktig å velge bedrifter som var håndverksbakerier.

Videre var det óg for å vite at utdanningen min ville gi meg et godt utgangspunkt i bransjen, og fordi jeg hørte om andre bedrifter som laget produkter med raske løsninger, som å importere bakervarer. Det var både før og i læretiden min. Noe som ikke har blitt et mindre tema med årene.

Bakere er ekte fagfolk. Det er ekte håndverk som sendes fra bakerier klokken 05.00. Fortjener ikke kundene å vite dette? Bakere står på hver dag. De lager de nydeligste produkter.

Elise Mellingen mener kjeden Backstube jukser når de ikke lager sine varer fra grunn av i Norge. Foto: Solveig Lygre, BKLF

Hver natt står tusenvis av bakere opp midt på natten, for å steke ferdig bakst til DEG! Til deg som må handle frokost eller lunsj om morgenen, når du har det travelt og i tillegg skal rekke jobben. For vi forventer jo nystekte brød og boller når butikker og bakerier åpner om morgenen 07.00.

Sannheten er at enkelte bedrifter jukser seg frem til lette resultater. Backstube er en av bedriftene som selger importerte bakervarer fra andre land. Vi trenger ikke en fri flyt av varer som ikke merkes med hvor de er fra. Det er en forskjell! I mange tilfeller blir høy pris en pekepinn på håndverk. Dette kan du selv sjekke når du handler.

I bakeribransjen er det å lage noe fra bunnen av dyrt, spesielt i Norge. Dette vil derfor føre til dyre ferdigprodukter. Jeg synes derimot personlig det er svært verdifullt å gi god kvalitet til kunder. Bedrifter som tjener lette penger på å selge ferdigstekt bakst fra andre land, undergraver norske håndverksbakerier.

Å ikke kunne se forskjell på hvordan bakervarene er laget, er ikke noe nytt. Det er vanskelig å skille mellom produkter, om vi ikke har kunnskap og erfaring om bransjen. Dette gjelder mesteparten av Norges befolkning.

Ved siden av studiene jobber Elise deltid på Bakst & Brygghuset i Bergen . Her produserer de bakervarene sine selv. Foto: Solveig Lygre, BKLF

Derfor trenger vi et merke som hjelper å poengtere verdien og opprinnelsen til bakervaren du holder i hånden, slik Baker- og konditorbransjens landsforening også vil ha. Argumentene for dette er blant annet verdiskapning og arbeidsplasser i Norge.

Andre norske matvarer har merker. Fisk, kjøtt, grønnsaker og lokalmat flommer over av merker om kvalitet. Vi trenger derfor å fortelle at det eksisterer ulikheter i bakeribransjen også, slik som i andre grupper med mat.

I praksis kan et håndverksmerke blir plassert på prislappen/navnelapp til hvert produkt, lett synlig for gjester og kunder som handler. For produktene som har et annet opprinnelsesland, må dette også informeres om på emballasjen.

Dette ville etterlatt et mye mindre klimaavtrykk og samtidig fremmet lokalt produserte, kvalitetsrike bakervarer.

Gi oss et merke for håndverksbakervarer, så kundene vet at de støtter norske fagfolk og får ekte norsk håndverksbakst.

Saken sto først på trykk i Bergens Tidende den 12. mai.

https://www.bt.no/btmeninger/debatt/i/wAylm4/bakeri-som-backstube-lager-ikke-varene-sine-i-norge

Backstube har fått tilbud om å svare på kritikken.