Årets Bakeri 2024

Publisert

"Årets Bakeri" skal kåres for 6. år på rad, og BKLF inviterer som alltid bransjekollegaer til å nominere og stemme frem gode og eksemplariske bedrifter til bransjens gjeveste pris.

Slik nominerer du

 • Du sender din nominasjon sammen med en kort begrunnelse til BKLF: gb@nhomd.no
 • Frist 17. mai 2024
 • Alle bakerier i Norge kan nomineres, også egen bedrift.
Slik gjennomføres kåringen

Målet med denne kåringen er å øke bevisstheten om alle de elementer som til sammen utgjør en vellykket bedrift, å fremheve og presentere gode bedrifter, samt styrke samholdet i bransjen. Hvilke bakeribedrifter anser dere bransjekollegaer som gode eksempler for faget og bransjen?

I år ønsker juryen at flere bakerier nominerer seg selv dersom de er kvalifiserte. I tillegg kan også bedriftskollegaer nominere sine favoritter.

Prekvalifisering og kriterier

Nytt i år, er at juryen har lagt til en prekvalifisering hvor de nominerte bakeriene vurderes etter noen basiskriterier. Disse kriteriene er: bedriftens økonomiske utvikling og bæreevne, bedriftens fagkompetanse (må ha minimum fagbrev på baker/konditor), hvor stor andel som er egenprodusert i bakeriet (råvarer og prosess) og om mulig trivsel og arbeidsmiljø/bedriftskultur.

Følgende kriterier skal danne grunnlaget for juryens vurdering:

 1. Bedriftens økonomiske utvikling og bæreevne
 2. Bedriftens innovasjon / nyskapningsevne
 3. Bedriftens fokus på samfunnsansvar
 4. Bedriftens helhetlige profil og markedsføring
 5. Bedriftens endring og omstillingsevne
 6. Bedriftens medarbeidertilfredshet
 7. Bedriftens sammensatte fagkompetanse
 8. Bedriftens omdømme/merkenavn

Bakeriene som går videre til kvalifiseringen, vurderes videre etter valgt tema for årets konkurranse. I år vil det bli lagt vekt på bedriftens fokus på kompetanseutvikling. Det er her ikke bare snakk om fagkompetanse, men hele verdikjeden fra produksjon til kundeopplevelse.

Kompetanseutvikling kan da vurderes på 3 nivåer:

 1. Organisasjon – totalt for bedriften. Hva trenger alle?
 2. Pr fagområde/avdeling
 3. En til en, hver enkelt ansatt  

En ekstern jury som har spesialkompetanse på bedriftsvurdering, vil velge ut tre finalister av de kvalifiserte bakeriene. Etter sommerferien starter avstemningen, og alle i bransjen kan stemme på de tre finalistene.

Tidligere vinnere av prisen er Edgards Bakeri i Mandal (2018), Elda bakeri i Sandnes (2019), Harmoni Håndverksbakeri i Porsgrunn (2020), Ryfylke bakeri og konditori (2021), Stokkøy bakeri (2022) og Lillehammer Bakeri (2023).

Vinneren av "Årets Bakeri 2024" vil motta diplom, blomster og en pengepremie på kr 10 000,-.