Variert og spennende fagkonferanse

Ole John Berntsen åpnet Baker- & Konditorkonferansen

Ole John Berntsen åpnet Baker- & Konditorkonferansen. Foto: Cecilie L.Hjortland

150 bakere fra hele Norge fikk masse påfyll og inspirasjon på Baker- og Konditorkonferansen i København denne helgen.

Urkorn, bærekraft og økologisk jordbruk var viktige temaer under årets konferanse, som ble holdt på hotell Scandic Spectrum i København. Konferansen var en del av bransjeturen med BKLF og Din Baker. Innholdet var variert og spennende, her var det mange gode bakerihistorier og mye inspirasjon og idéer å hente for deltakerne.

Pascal Monet, konditorsjef på Grand Hotel, startet konferansen med å fortelle om det krevende arbeidet som lå bak sølvmedaljen i årets konditor-NM. Deretter fikk vi interessant innsikt om dyrking av de gamle kornsortene fra mikrobiolog Kjersti Gravningen, Sigdal Mølle.

– De gamle kornsortene som spelt, svedjerug og enkorn har genetisk diversitet, det gjør at moldinnholdet i jorda økes. Å øke moldinnholdet i jord, kan binde like mye karbon som hele den norske personbilparken slipper ut på tre og et halvt år, forklarte hun.
 

De viktige lærlingene

Morten Dalevold Carlsen fra Condelica holdt et engasjerende innlegg om hvorfor det er viktig å satse på lærlinger.

– Lærlingene bidrar til en mer framoverlent organisasjon, de ser ting med nye øyne, og bidrar til en bedre produktutvikling, sa han og understrekte at fagutdanningen må holde et internasjonalt nivå for å gjøre oss konkurransedyktige i framtiden.

Vi fikk også høre om det unike samarbeidet mellom baker Trude Bergundhaugen fra Baker Kristiansen i Moelv og bonde Heidi Hemstad, som driver Ousdal gård på Nes. Bakeriet er opptatt av kvalitet og bærekraft, og ville ha et lokalt mel å bake med. Dermed startet samarbeidet med Ousdal gård, som driver økologisk og i hovedsak dyrker spelt.

– For oss er det viktig å vise hvor brødet vårt kommer fra, og hvor kornet vokser, sa Trude.

Bærekraft på en liten øy

Kjærlighetsforholdet mellom bonden og bakeren ble avløst av Ingrid Langklepp fra Stokkøy bakeri, Åres Bakeri i 2022. En av årsakene til at bakeriet vant prisen, var at de står for kvalitet og samfunnsansvar i alle ledd.

– Vi prøver å gjøre bygda vår mer attraktiv slik at folk har lyst til å bo her, og bakeriet vårt er blitt en viktig møteplass. Vi tenker bærekraft og gjenbruk i alt vi gjør. For eksempel baker vi nytt brød av gammelt brød, fortalte hun.

Konferansen ble avsluttet med inspirasjon fra Danmark, et foregangsland innenfor bakeribransjen. Jesper Broderesen ,CEO, og Creative Director Talia Richard-Carvajal fortalte historien til Hart Bageri i København. Bakeriet er viden kjent for sitt fantastiske surdeigsbrød.

– Vårt viktigste suksesskriterium er at vi er ekstremt uvillige til å følge regler og gamle tradisjoner. Vi er hele tiden opptatt av å tenke nytt, og det gjør oss til bedre bakere, sa Talia.