Bli med å feire Fullkornsdagen!

Publisert

I dag er det fullkornets dag, og det er mange gode grunner til å feire fullkornet! Kort oppsummert kan vi si at vi vil feire fullkornet fordi fullkorn smaker godt, fullkorn er en viktig kilde til mange næringsstoffer og et sunt kosthold, fullkorn er klimavennlig mat og fullkorn reduserer risikoen for alvorlige sykdommer.

Listen er lang over fullkornets gode egenskaper. Ved å feire Fullkornsdagen, ønsker vi å skape oppmerksomhet rundt viktigheten av fullkornet i norsk kosthold, både når det gjelder helsefordelerklimafordeler og dets rolle i vår tradisjon og kultur.

I tradisjonell norsk kost er brød en viktig del. Det er ikke uvanlig med 3-4 brødmåltider om dagen, og grovbrød er vanlig for mange. Likevel er det bare en av fire som får i seg den mengden fullkorn som er anbefalt av helsemyndighetene. Helsemyndighetenes anbefalinger er basert på nasjonal og internasjonal forskning, som konkluderer med at det å spise fullkorn, grove kornprodukter og fiberrike matvarer forebygge hjerte- og karsykdommer, type 2-diabetes og kreft i tykk- og endetarm. Grove kornprodukter kan også bidra til å holde vekten.

53% av fiberinntaket vårt kommer fra grove kornprodukt, og er dermed den største kilden til fiber i kostholdet vårt. Ekstra grovt brød, dvs. brød merket med 4 kakestykker på Brødskala'n, gir to til tre ganger så mye kostfiber som fint brød.

Visste du at:

Rug ligger på topp når det gjelder innhold av kostfiber (ca. 16%), og kornet er i tillegg rikt på mineraler og vitaminer. Rug inneholder også en type bioaktive komponenter, som ser ut til å beskytte mot hormonelle krefttyper og hjerte- karsykdommer.

Visste du at et fullkornsbrød også er en av de mest klimavennlige matvarene du kan spise? Sammen med frukt og grønnsaker skiller korn seg ut ved å ha gjennomgående lavere klimaavtrykk enn kjøtt og animalske produkter. I tillegg krever plantene mindre ressurser som vann og areal enn det kjøttproduksjonen gjør. Mens en kilo brød i snitt gir et utslipp på 0,9 kilo CO2-ekvivalenter, gir en kilo storfekjøtt et utslipp på 22,7 kilo CO2-ekvivalenter. Så om du vil ta et tak for klimaet, bytt ut noen kjøttmåltider med fullkorn. Du kan for eksempel bake et rugbrød etter oppskrift fra en landslagsbaker.

Bli med å feire Fullkornsdagen og ta et sunt og klimavennlig matvalg!

Spis #Meravgrovt.