I dag feirer vi Fullkornsdagen!

Og hvorfor skal vi egentlig feire fullkornet? Jo, det er det mange gode grunner til, men kort oppsummert kan vi si at vi vil feire fullkornet fordi fullkorn smaker godt blant annet i bakevarer, fullkorn er en viktig kilde til mange næringsstoffer, fullkorn er klimavennlig mat og fullkorn reduserer risikoen for alvorlige sykdommer.

Listen er lang over fullkornets gode egenskaper, og de siste ukene har vi gått gjennom en del av dem. Vi ønsker med Fullkornsdagen å skape oppmerksomhet rundt viktigheten av fullkornet i norsk kosthold, både når det gjelder helsefordeler, klimafordeler og dets rolle i vår kultur.

I tradisjonell norsk kost er brød en viktig del. Det er ikke uvanlig med 3-4 brødmåltider om dagen, og grovbrød er vanlig for mange. Likevel er det bare en av fire som får i seg den mengden fullkorn som er anbefalt av helsemyndighetene. Helsemyndighetenes anbefalinger er basert på nasjonal og internasjonal forskning, som konkluderer med at det å spise fullkorn, grove kornprodukter og fiberrike matvarer forebygge hjerte- og karsykdommer, type 2-diabetes og kreft i tykk- og endetarm. Grove kornprodukter kan også bidra til å holde vekten.

53% av fiberinntaket vårt kommer fra grove kornprodukt, og er dermed den største kilden til fiber i kostholdet vårt. Ekstra grovt brød, dvs. brød merket med 4 kakestykker på Brødskala'n, gir to til tre ganger så mye kostfiber som fint brød.

Siden 2016 har vi i Baker- og konditorbransjens landsforening samarbeidet med helsemyndighetene for å øke inntak av grove kornprodukt i befolkningen. Målet er å øke inntaket med tjue prosent. Samarbeidet er en del av intensjonsavtalen for et sunnere kosthold, en avtale mellom helsemyndighetene og mat- og drikkenæringen. Innsatsområde fire i avtalen, #Merav, koordineres av Baker- og konditorbransjens Landsforening, Sjømat Norge og Norges Frukt- og Grønnsakgrossisters Forbund. Målet med #Merav er å øke konsumet av frukt, bær og grønnsaker, grove kornprodukter og sjømat. Sammen skal aktørene gjøre det lettere for forbrukeren å ta sunnere valg.

Bruk Brødskala'n, spis #Meravgrovt