Spesialisering baker- og konditorfaget – nå kan du søke opptak i Samordna Opptak

Publisert

Laminerte deiger Etterstad, 15.09.2021

Landets første høyere yrkesfaglige utdanning for bakere og konditorer er nå åpent for opptak. Spesialisering baker- og konditorfaget er utviklet av bransjen selv, og er et skreddersydd fagskolestudium for deg som er baker- eller konditorsvenn.

Med dette studiet får du mulighet til å bygge på din kompetanse og spesialisere deg innenfor temaer innen råvarer i produksjonsprosesser, ledelse, kvalitetsprosesser, bærekraft, ernæring, i tillegg til flere fordypningstemaer. 

Baker- og konditorbransjen er en bransje i omstilling, og har behov for kompetanseutvikling på alle områder og nivåer. Ved å ta dette studiet bidrar du til å møte fremtidens kompetansebehov. Studiet kan kombineres med både jobb, fritid og familieliv. Bli med på reisen å bidra til et spennende kompetanseløft av bransjen! 

Opptakskrav

For å kunne søke på studiet må søkeren ha svennebrev i baker eller konditorfaget.

Søkere som ikke har relevant svennebrev, og som har fylt 23 år, kan søke opptak på grunnlag av realkompetanse.

Søkere som kan dokumentere at de skal gjennomføre fag-/svenneprøve etter opptaksfristen, kan tildeles plass med vilkår om bestått prøve i løpet av første semester. Legg ved lærekontrakten ved søknaden, som dokumentasjon på at du skal avlegge fagprøven i løpet av påfølgende semester.

Du kan søke på studiet i Samordna opptak fra og med torsdag 1. februar.

Oppbygging

Studiet har et omfang på 30. studiepoeng og er inndelt i 3 emner. Studiet organiseres som nettbasert studium med fysiske samlinger i Sørumsand. Studiet gjennomføres på deltid på 2 semester, over 1 skoleår. Totalt omfang iberegnet egenstudier antas å være omtrent 750 timer.  Utdanningen ligger på fagskolenivå 5.1 i Nasjonalt Kvalifikasjonsrammeverk. Utdanningen inneholder ikke praksis.

Studiet består av tre emner. Hvert emne gir 10. studiepoeng.

  1. Råvarenes egenskaper, bruksområder og kjemi i produksjonsprosessen (10.stp.)
  2. Produksjons- og bedriftsledelse (10.stp.)
  3. Kvalitets- og produksjonsprosesser i bakerier og konditorier (10.stp.)
Kompetanse og jobbmuligheter

Påfyll av kompetanse gjennom hele arbeidslivet blir stadig viktigere. Ny kompetanse gir både muligheter for deg som svenn, samtidig som det bidrar til å utvikle bransjen. 
 
Et fagskoletilbud åpner opp for nye muligheter. Kanskje har du en drøm om å starte for deg selv en dag, jobbe innenfor en annen del av bransjen, starte i en ny rolle, kanskje som leder eller fokusere på å utvikle og spesialisere deg som fagperson i jobben du har i dag? Uansett hva grunnen din er, vil dette studiet gi deg nye muligheter i arbeidslivet. 

Finansiering

Studiet er offentlig finansiert