Fikk hederstegn fra Baker- og Konditorbransjens Landsforening

Publisert

Konditor Laila Helland er initiativtager og pådriver for Rogalandsmesterskapet, og uten henne hadde det ikke vært noen konkurranse på Jåttå vgs. i helgen. På festmiddagen lørdag kveld, mottok hun BKLFs hederstegn for sin formidable innsats for faget og bransjen.

- Det var en fantastisk fin overraskelse å få et slik hederstegn og jeg blir varm om hjertet når jeg tenker på det. Det er en stor inspirasjon i fortsettelsen med Rogalandsmesterskapet, sa Laila etter å ha mottatt hederstegnet.

Laila flyttet fra Nord-Møre til Stavanger 1982 for å gå baker- og konditorlinja på Godalen vgs. Hun begynte i lære på Finns konditori, og fikk svennebrevet i 1985. Etter endt læretid jobbet hun på Jans mat og vinhus og Eddis bakeriteater, før hun gikk tilbake til Finns etter noen år i mammaperm Finns ble kjøpt av Godt Brød i 2008, og Laila jobbet der frem til 2013.

- I 2013 begynte jeg på Vaaland Dampbakeri, og jeg ble kollega med Hege Andersen. Hun hadde vært på landslaget og hadde en del konkurranseerfaring, og det var i samtaler med henne at jeg fikk idéen om Rogalandsmeterskapet. Jeg satt i styret i Stavanger og omegn baker- og konditorlaug, og sammen med Jåttå videregående skole tok jeg og resten av lauget på oss arrangementsansvaret for konkurransen, forteller Laila.

Laila har sittet i styret i Stavanger og omegn baker- og konditorlaug siden 2009, men etter en sykkelulykke for fem og et halvt år siden, har det blitt vanskelig for Laila å fortsette i jobb. Hun går derfor nå ut av laugsstyret, men sier at hun vil fortsette i arrangementskomiteen for Rogalandsmesterskapet om de vil ha henne med.

- Dette mesterskapet er jo hjertebarnet mitt, så det har jeg lyst å fortsette med om jeg får lov. Til neste år er det tiårsjubileum, så det skal jeg i alle fall ha med meg. Jeg har lyst å bli med videre så lenge jeg kan få lov. Jeg syns det er så kjekt med de fine ungdommene, å se de komme tilbake flere år for å konkurrere. Vi gjør tydeligvis noe riktig, sier Laila.

Det var rekordmange deltagere i Rogalandsmesterskapet på Jåttå vgs. i år. Foto: Solveig Lygre

Mesterskapet er en fin arena for de unge å få vist seg frem og få konkurranseerfaring.

- Jeg tok initiativ til konkurransen fordi det ikke var noe slikt tilbud for denne aldersgruppa fra før. Vi ønsket å ufarliggjøre det å konkurrere, få ungdommen til å like å konkurrere og kanskje bygge opp mange nok til å kunne være med å bygge opp et landslag. Og det ser vi jo i dag at har hatt en effekt. Det er mange av de som har vært med i Rogalandsmesterskapet som har vært innom landslaget i etterkant. Rogalandsmesterskapet er blitt en arena hvor de unge får vist seg frem, og det er bra. De skoleelevene som er med å konkurrere får god trening til både eksamen og svenneprøve, og får gjerne lettere læreplass i de bedriftene de ønsker. Og så må jeg jo si at nivået har blitt høyere og høyere. De er så flinke! smiler Laila.

Det er tydelig at det ikke bare er Laila som engasjerer seg i konkurransen. Mange av de som har vært med å konkurrere tidligere kommer tilbake som dommere, eller hjelper til på andre måter. Noen kommer tilbake med egne lærlinger.

- Første året hadde vi tre dommere fra landslaget, Knut Harald Sørdal, Hege Andersen og Cathrine Nilsen. Knut Harald har vært med hvert år siden, og han er hoveddommer for konditorkonkurransen. Hege er assistentdommer, og har med de to lærlingene sine fra Sirkus Renaa og Cathrine har med to lærlinger fra Britannia Hotel i Trondheim.

Men hva er det som gjør at de har fått til å etablere en konkurranse her i Stavanger, som nå har deltagere fra hele Sør-Norge? Helgens Rogalandsmesterskap var det største siden starten i 2015.

- En av faktorene til at vi har fått det til er at vi har latt deltagerne få lov til å være to på lag. Da er det ikke så skummelt å bli med. Så har vi en temakveld på høsten, der det kommer en baker og en konditor og viser dem ting de ikke kan av teknikker og lignende. I år var det Ann Jeanett fra Pals og Phillip fra Sirkus Renaa som var med. Phillip har har jo vunnet de to siste årene, og så er han jo på landslaget også, sier Laila, og presiserer at de er flere ildsjeler som holder dette i gang.

På spørsmålet om hun selv har vært med i konkurranser, ler Laila - Nei, jeg liker ikke å konkurrere!