Storslått feiring av 125-årsjubilanten

Publisert

Gjester på jubileumsfesten i Rococosalen

Før jubileumsmiddagen var det mingling og taler i Rococosalen. Foto: Solveig Lygre, BKLF

Det ble en storslått feiring da BKLF lørdag 9. september markerte sitt 125-årsjubileum. Det var duket for festmiddag på Grand Hotel i Oslo, og i underkant av tohundre personer fra bransjen møtte opp i finstasen, klare for å feire jubilanten.

Kvelden startet med mingling og musserende vin i den ærverdige Rococosalen. Pianisten spilte behagelig bakgrunnsmusikk fra scenen, mens mange av gjestene hilste på bransjekollegaer de ikke hadde møtt på lenge. Etter hvert kom direktør i BKLF, Gunnar Bakke, opp på scenen. Bakke var stolt over å kunne ønske velkommen til jubileumsmiddag, og i sin velkomsttale gikk han langt tilbake i tid for å sette de 125 årene til BKLF i sammenheng med norsk bakehistorie.

- Lovgivning om baking kom allerede i 1276, i Magnus Lagabøters lov, mens laugsperioden varte fra 1400 tallet frem til 1839, da den nye håndverksloven kom, og laugene måtte avvikles. På slutten av 1800 tallet ble det igjen lov å opprette foreninger eller laug, men da bare som faglige interesseorganisasjoner uten noen form for privilegier som kunne begrense konkurransen. Det var på denne tiden Bakermestrenes Landsforening ble etablert, kunne Bakke opplyse om.  

Direktør i BKLF, Gunnar Bakke, ønsket velkommen til feiringen av 125-årsjubileumet.

Bakke sa også at årsaken til etableringen av BKLF må sees i sammenheng med innføring av håndverksloven, men at også behovet for å stå sammen og å snakke med en stemme og ta ansvar for å utvikle bransjen videre var viktig. - Organisasjonen har endret seg fra å være en arbeidsgiverforening som fusjonerte med Næringsmiddelbedriftenes Landsforening i 1999 (NHO Mat og Drikke) til å være en bransjeforening som jobber med rekruttering, utdanning kompetansebygging, næringspolitikk og bransjeprofilering til beste for heile bransjen. Jeg vil takke alle som er her i kveld for at dere på hver deres måte bidrar til å støtte opp om bransjeforeningen sitt arbeid, for det er fortsatt viktig med en organisasjon som uavhengig jobber for hele bransjen. Vi sitter på en måte alle i samme båt, eller mjøltrau, og trenger å stå sammen for en sterk norsk baker- og konditorbransje i fremtiden, avsluttet Bakke og introduserte kveldens konferansier, Sigurd Sollien.

Engasjert president

President i BKLF, Ole John Berntsen, hadde også noe han ville si til festdeltakerne. Berntsen understreket hvor viktig det arbeidet BKLF gjør er for hele den norske baker- og konditorbransjen.

- BKLF jobber med de byggesteinene som skal skape grunnmuren for bransjen vår og bedriften din. BKLF skal sørge for at vi har en levende og vital norsk baker- og konditorbransje både i dag og i overskuelig fremtid, sa han.

Videre snakket han om trusler for bransjen, og hvordan BKLF håndterer dette. - Vi prøver å være en enda tydeligere stemme i den urettferdige avgiftspolitikken som legger grunnlag for den økte importen av halvfabrikata bakervarer, noe vi ser på som en av de største truslene til en levende norsk baker- og konditorbransje i fremtiden. Vi er også avhengige av å definere og beskytte faglige begrep og uttrykk som i dag blir misbrukt langt utenfor vår egen bransje, dersom vi i fremtiden skal klare å beskytte den faglige integriteten vår, sa en engasjert president til sine bransjekollegaer.

Det var god stemning under middagen i Speilsalen.

Hele bransjen samlet

Blant de feststemte menneskene i salen kunne vi møte både bedriftsmedlemmer, personlige medlemmer, nåværende og tidligere tillitsvalgte, samarbeidspartnere fra både inn- og utland, landslagsutøvere, faglærere og andre med tilknytning til bransjen. Alle fikk overvære utdelingen av forskjellige utmerkelser før en nydelig treretters middag ventet dem i Speilsalen. Her fikk gjestene i tillegg til god mat og drikke, servert kulturelle innslag i form av jazzmusikk.

Etter at Morten Samson hadde takket for maten med en morsom tale, ble det servert kaffe-avec, lekre petits fours og konfekt tilbake i Rococosalen. Petits fours og konfekt var laget av det norske Baker- og Konditorlandslaget, og ryktene sier at noe av det gjestene fikk smake på skal til konditor-VM i oktober. Det var også tid for kåring av den gjeveste prisen i bransjen, Årets Bakeri 2023. Representanter fra de tre nominerte bakeriene ventet i spenning på resultatet av juryens arbeid, og vinneren ble som alle vet, Lillehammer Bakeri. Det ble også anledning til å gratulere jubilanten. Både Norgesmøllene, Din Baker, Kokkelauget og representanten fra den Islandske bakerforeningen entret scenen for å gratulere med jubileet, overrekke gaver og takke BKLF for et godt samarbeid. Alt i alt var det en vellykket feiring og en fest vi kan leve lenge på.