Kafé Solros - finalisten med eget småbruk

Publisert

Samboerparet Isabella Eriksson og Shaun Flint er tilhengere av småskalaproduksjon, og håper de kan inspirere flere til å starte opp små håndverksbakeri. Foto: Cecilie Hjortland

Kafé Solros er en av tre finalister til Årets Bakeri 2023. Bakeriet åpnet i mai 2019, da pandemien herjet som verst. De har likevel etablert seg som ett av Bergens mest populære spisesteder. Gründerne slår et slag for småskalaproduksjon og rene råvarer.

Følgende kriterier skal danne grunnlaget for juryens vurdering:

  1. Bedriftens økonomiske utvikling og bæreevne
  2. Bedriftens innovasjon / nyskapningsevne
  3. Bedriftens fokus på samfunnsansvar
  4. Bedriftens helhetlige profil og markedsføring
  5. Bedriftens endring og omstillingsevne
  6. Bedriftens medarbeidertilfredshet
  7. Bedriftens sammensatte fagkompetanse
  8. Bedriftens omdømme/merkenavn

Kafé Solros ligger i et gammelt, sjarmerende, blått trehus i gågaten Marken i Bergen sentrum. Her er det trangt om plassen, og gjestene kommer tidlig for å sikre seg sine favoritter. Samboerparet Isabella Eriksson og Shaun Flint eier og driver det lille bakeriet, som har produksjon og lager i den 28 kvadratmeter "store" kjelleren. Hvordan i alle dager har de fått den bakerovnen ned hit? lurer vi på.

Håndverk og gode ingredienser

Shaun kommer fra England og er utdannet både kokk og baker. Han har ansvar for bakeriet. Isabella er født på Åland og oppvokst i Stockholm. Her jobbet hun som hovmester i flere Michelin Bib-restauranter, drevet av prisbelønnede kokker, før hun flyttet til Bergen. Isabella liker godt å snakke med gjestene sine, og forteller dem gjerne at melka og egga i bakevarene er fra deres egne kyr og høner. – mange blir så begeistret over å høre det, at de tar gjerne med seg en ekstra bolle av den grunn, smiler hun.

Kafé Solros ligger i et sjarmerende og gammelt blått hus i gågaten Marken i Bergen sentrum. Foto: Cecilie Hjortland

– Vi startet opp bakeriet fordi vi ikke kunne finne noe sted i Bergen som solgte det vi ønsket å spise. Hos oss er alle varene laget med gamle håndverksteknikker og gode ingredienser. Vi syns det er viktig å kontrollere hele verdikjeden fra jord til bord for å sikre best mulig kvalitet. For oss er det veldig viktig å produsere enkle og ekte varer. Det er de gode råvarene som er nøkkelen. Uten gode råvarer blir det ikke gode bakevarer, sier samboerparet som tidligere jobbet sammen på Colonialen i Bergen.

Eget småbruk

I 2021 kjøpte Isabella og Shaun et småbruk på Tysnes, en øy som ligger en time og tjue minutter med hurtigbåt fra Bergen. Her dyrker de frukt, bær og grønnsaker, og de har høner, kyr, sauer og to katter. I tillegg har de bier som gir dem honning til bakeriet. Shaun har ansvar også for gårdsdriften. - Noe av grunnen til at vi kjøpte Dalen gård var at vi nå kan kontrollere hele verdikjeden, og vi kan foredle mange av råvarene selv, lage våre egne ingredienser, sier de entusiastisk.

Hos Kafé Solros bugner disken av lekker søtbakst, påsmurte sandwicher og surdeigsbrød. Her kan du også kjøpe ferske gårdsegg fra Solros sitt eget småbruk på Tysnes. Foto: Cecilie Hjortland

Isabella tar hurtigbåten til Bergen hver dag. Da har hun sekken full av råvarer som de bruker i Bakeriet; melk, egg, grønnsaker, frukt og bær. – Jeg bruker tiden på båten til å lage poster på sosiale medier. Da avslører jeg gjerne noe av det kunden kan finne i disken den dagen, sier Isabella. Og i disken bugner det av brød, søtbakst, kaker og påsmurte sandwicher, det meste inneholder ingredienser fra gården.

– Det er viktig at vi bruker alt det vi dyrker selv i sesong. Om vi ikke klarer å bruke opp alt kan vi sylte det og bruke det gjennom høsten og vinteren. Det å bruke råvarer etter sesong gjør det også litt lettere å bestemme hva som skal være på menyen. Vaniljekrem og rabarbra er en favoritt hos kundene, og når det er rabarbrasesong er alt vi lager med den kombinasjonen utrolig populært. Vi har også rips, solbær og stikkelsbær som vi bruker i baksten, og grønsaker og salat til sandwicher. Og så lager vi eggesandwich med egg fra gården. Vi selger også ferske gårdsegg i kaféen, forteller de.

Brenner for småskala

Shaun og Isabella steller godt med dyrene på gården. Foto: Solveig Lygre

Isabella og Shaun er overrasket over at de nådde helt til finalen i Årets Bakeri. Nå har de veldig lyst å bli kåret til Årets Bakeri 2023. – Vi har lyst å vinne fordi vi tror det kan skape oppmerksomhet rundt småskalaproduksjon. Kanskje det kan inspirere flere i bransjen til å starte små håndverksbakerier. Vi trenger flere bakerier som driver småskalaproduksjon her i Norge, det fins marked for det, tror vi. For å lage god mat trengs det god fagkunnskap og hardt arbeid. Vi er et godt eksempel på en bedrift som representerer disse kvalitetene, og det er fint å få vise dette frem. Vi ønsker å inspirere andre! avslutter samboerparet, som venter sitt første barn i oktober.

Vi ønsker Kafé Solros lykke til!

Vinneren av Årets Bakeri 2023 skal kåres på BKLFs 125-årsjubileum på Grand Hotel i Oslo den 9. september. Du kan stemme på din favoritt frem til 24. august.