Nå blir det VM!

Om to uker reiser endelig det norske bakerlandslaget til Paris for å konkurrere om VM-medalje i Coup du Monde de la Boulangerie. Det er første gang det norske laget deltar i det som blir regnet for å være verdens viktigste og mest prestisjetunge konkurranse for bakere. Bare det å være kvalifisert er en bragd i seg selv.

Coupe du Monde de la Boulangerie ble startet i 1992, og har siden blitt holdt hvert tredje eller fjerde år. Formålet med konkurransen er å samle håndverksbakere fra hele verden for å feire faget, dele kunnskap om tradisjonelle baketeknikker og gjeninnføre verdien av bakefaget som et håndverk. Tolv land får være med i konkurransen, og den norske deltagelsen i årets konkurranse har stor betydning for hele den norske baker- og konditorbransjen. I et slikt mesterskap får vi vist frem norsk bakekunst og særpreg for hele verdenseliten.

Årets konkurranse er nummer elleve i rekken, og de elleve lagene som skal konkurrere er Sør-Korea, Costa Rica, Elfenbenskysten, Danmark, Egypt, Frankrike, Marokko, Norge, Nederland, Senegal og Taiwan. Det tolvte laget, Japan, trakk seg på grunn av pandemien.

Det norske laget består av Rémy Corbet (Mesterbakeren), Trude Brendehaug (Bollebar) og Xiao Juan Peng (Naustdal Dampbakeri). Corbet er egentlig trener for laget, men har nå steppet inn for Fredrik Lønne (Harmoni Håndverksbakeri) som valgte å trekke seg pga. smittesituasjonen. Det har aldri før vært satset så tungt på et mesterskap for norske bakere, og Corbet har som mål at Norge lander på øverste halvdel av resultatlisten. Laget har kun en treningshelg igjen før avreise, og landslagstrener Kjetil Dale Aas sier at de er klare. - Vi har kun terping og finpussing igjen, vi kunne ikke blitt klarere enn vi er nå.

Tema for konkurransen er "kjærlighet", og det norske laget har jobbet hardt med produkter som skal skille seg ut på smak og estetikk. – Vi har satset på norske råvarer og norske smaker. Det er kanskje litt dristig, men norske råvarer er av høy kvalitet og gir produktene særpreg. Det gjelder både innenfor søtbakst og brød. Det er et fortrinn vi ønsker å utnytte, sier Corbet. For eksempel er grovt mel vanlig i Norge. Dette gir særpregede surdeigsbrød, og har ofte pleid å få oppmerksomhet i internasjonale konkurranser. Det norske laget kan likevel ikke bare bruke norske råvarer, da det er krav om å bruke en viss andel fransk mel, blant annet i baguetter.

Rémy Corbet, Trude Brendehaug og Xiao Juan Peng har hovedansvar for hver sin kategori, som er henholdsvis brød og baguetter, søtbakst og brødskulptur. I tillegg samarbeider laget om den fjerde kategorien; sandwich.

Årets konkurranse skulle egentlig bli holdt i januar, men ble utsatt grunnet pandemien. Mesterskapet går fra 26. til 28. mars,  med premieutdeling den 29. Hvert lag har to dager til rådighet. Dag en er forbeholdt oppveiing og tilrettelegging for dag to som er selve bakedagen. Det norske laget skal i ilden 27. og 28. mars.