Fagbrev på jobb

Mange i baker- og konditorbransjen har jobbet i årevis, men mangler det formelle beviset på det de kan. «Fagbrev på jobb» gjør det mulig for deg som er ufaglært å ta fag- eller svennebrev på din egen arbeidsplass - uten å måtte tilbake på skolebenken. Ordningen passer særlig godt for deg som er voksen og har ansvar som kan gjøre det vanskelig å gå fulltid på skolen uten inntekt.

Hvorfor ta fagbrev på jobb?

Ved å ta svennebrev kan det åpne det seg nye muligheter til etter- og videreutdanning. Med svennebrev blir du også mer attraktiv på arbeidsmarkedet, og det kan gi deg mer ansvar og bedre lønns- og arbeidsvilkår.

  • Høyere lønn
    Et svennebrev gir visse krav om lønnstrinn. En fagarbeider skal tjene mer enn en ufaglært arbeider. Noe av dette kan utjevnes ved ansiennitet, men særlig om du fremdeles er relativt ung, vil svennebrevet som regel føre til høyere tall på lønnsslippen.
  • Økt sjanse for avansement
    Med svennebrev stiller du sterkere til å søke på høyere stillinger internt, eller bli tildelt større og mer utfordrende arbeidsoppgaver
  • Stå sterkere i jobbmarkedet
    Svennebrevet er et kvalitetsstempel på din fagkunnskap, og veldig ofte vil fagbrevet være utslagsgivende for en arbeidsgiver som skal velge mellom flere kandidater til en stilling.
  • Du blir mer attraktiv for arbeidsgivere
    Med økt kompetanse vil du jobbe mer effektivt og selvstendig, gjøre færre feil og ha større endringsevne som er med på å gjøre bedriften i stand til å tilpasse seg et stadig skiftende krav for å henge med i konkurransen og anbudene.

Hvem kan ta fagbrev på jobb?

For å kunne ta fagbrev på jobb må du ha bestått grunnskoleopplæring eller være realkompetansevurdert til bestått. I tillegg må du være ansatt i virksomheten, ha arbeidsavtale og minst ett års arbeidserfaring som er relevant for lærefaget.

  • Må ha minst ett års allsidig praksis i faget
  • Fullført grunnskole
  • Ansatt i bedriften (minimum 50% stilling)
  • Tilstrekkelige norskferdigheter for å kunne gjennomføre skriftlig eksamen
  • Må bestå en skriftlig eksamen før oppmelding til fag-/svenneprøve
  • Bedriften må være godkjent lærebedrift

Slik går du frem

Snakk med din arbeidsgiver om fagbrev på jobb. Sammen søker dere fylkeskommunen om å få en kontrakt om fagbrev på jobb. Kontrakten må ha en minstetid på ett år, som er opplæringsåret.

Fagbrev på jobb innebærer at arbeidsgiver skal gi opplæring som tilsvarer den opplæringen lærlinger i faget får. Opplæringen skal tilpasses voksne, og skal ta utgangspunkt i ordinær læreplan for faget. Opplæringstiden avhenger av tidligere arbeidserfaring og utdanning den enkelte har. Opplæringen avsluttes med en teoriprøve og en fagprøve.

  • Opplæringstiden må være minst ett år, og maks tre
  • Opplæring etter læreplanen
  • Tegner fagbrev på jobb-kontrakt
  • Baker og Konditor Opplæring (BKO) bistår søknadsprosessen og plan for opplæring
  • Vi følger opp på samme måte som en ordinær lærling

For Roger ble løsningen fagbrev på jobb

Roger Waagan Flemsæterhaug valgte å utdanne seg som baker da kona, Anne Flemsæterhaug Waagan, overtok familiebakeriet på Tynset. Løsningen ble ordningen fagbrev på jobb. 

Baker og Konditor Opplæring er med hele veien!

  • Veiledning og oppfølging av både bedrift og kandidat
  • Hjelp med søknader og kontakt med fylkeskommunen
  • Struktur i opplæringsløpet fram mot fagprøven

 Vi heier på fagarbeideren – og vi heier på bransjen vår.

Kontakt oss gjerne!

Lars Lindland
Baker- Og Konditorlandslaget 2023