La overskuddsvarene bli mat til trengende!

Publisert

Brød og småbrød

I Norge kaster vi ca. 300.000 brød hver dag. Samtidig lever flere og flere barn i fattige familier som ikke har råd til å kjøpe den maten de trenger. Foto: Solveig Lygre, BKLF

Er du en av de som helst ser at overskuddsvarene dine skulle gått til noen som virkelig trenger det? Fattigdom i Norge har økt mye de siste årene, og for mange går det utover matbudsjettet. Samtidig kaster vi store mengder bakervarer hver dag.

Mange bakerier har allerede gode ordninger for å håndtere overskuddsvarer. Å gi til veldedige organisasjoner og andre trengende, selge brødvarer til halv pris når stengetiden nærmer seg eller neste dag, er noen av de mest vanlige tiltakene. Likevel er brødsvinnet fremdeles altfor høyt.

Over ti prosent av barn i Norge lever i dag i fattige familier. Av økonomiske grunner, er det mange som sliter med å gi barna sine sunn og næringsrik mat, og nye undersøkelser viser at pris er den viktigste faktoren for at folk velger bort å handle sunne produkter i butikken.

Det er med glede at driftssjef i Baker Hansen, Knut Andreas Hals, assisterer i pakking av overskuddsbrød som skal hjelpe noen som virkelig trenger det. Foto: Baker Hansen

Ifølge FNs ferskeste klimarapport (IPCCS), er reduksjon av matsvinn en av de to viktigste strategiene for å redusere klimapåvirkning. Om bedriften din ikke allerede har en løsning for å unngå at overskuddsproduktene dine blir til matsvinn, kan du altså slå to fluer i en smekk ved å donere overskuddsmat til noen som virkelig trenger det og redusere bedriftens klimapåvirkning samtidig.

I Baker Hansen i Oslo har de de siste fem-seks årene hatt stort fokus på å få mest mulig av overskuddsvarene til å bli menneskemat. Tidligere ble alt overskudd til dyrefôr, men det er nå redusert med mellom tretti og femti prosent.

- Vi i Baker Hansen har et stort fokus på dette, og målet er at enda mindre skal bli dyrefôr, sier daglig leder Knut Hals.

– Ettersom vi har et så stort volum, har vi også flere forskjellige tiltak for å håndtere overskuddet. Vi fryser ned alt overskuddsbrød fra produksjonen og selger til reduserte priser til blant annet Holdbart og noen av Marka-stuene. Vi har også brød-appen vår, hvor vi nå også selger gårsdagens brød og hvetebakst til halv pris. Målet er at dette på sikt skal bli en viktig del av vår bærekraft-strategi. Gjennom appen Too Good to Go har vi allerede et godt volum, sier Hals.

Matsentralen

Matsentralen legger til rette for å omfordele overskuddsmat fra matbransjen til ideelle organisasjoner som hjelper vanskeligstilte.

Matsentralen hjelper både matbransjen med å redusere matsvinn, og ideelle organisasjoner med å redusere fattigdom. I alt fins det åtte matsentraler i Norge.

De samarbeider med over 560 ideelle organisasjoner som omfordeler maten slik at den når de som trenger den mest.

Besøk Matsentralens side

Veldedige organisasjoner som Kirkens bymisjon og Frelsesarmeen har også kommet og hentet overskuddsvarer i bakeriet, det samme har idrettslag som trenger mat til arrangementer. I det siste har Baker Hansen også levert brød til Matsentralen.

- Vi inngikk samarbeidet med Matsentralen fordi vi hadde et ønske om å bidra. Vi leverer brød og bakervarer til dem på slutten av ruten vår 2-3 dager i uken. Dette er overskuddsprodukt som er kommet tilbake fra utsalgene. Med alle disse forskjellige løsningene, går nå mellom tretti og femti prosent av overskuddsproduktene våre til folk som trenger det. Målet er å bli enda bedre, at mer skal gå til mennesker i stedet for dyr, men det er i alle fall ingenting som kastes, avslutter Hals.

Direktør i BKLF, Gunnar Bakke, mener at alle tiltak som kan redusere matsvinn i bakerbransjen er positive, og oppfordrer alle bedrifter som ikke allerede har gode ordninger på plass til å finne beste alternativ i sitt nærmiljø.

- Alt er bedre enn å kaste mat, og har man mulighet for å donere til noen som trenger det, er det en god løsning for både menneske og klima, sier Bakke.