Lærling lanserte vegansk bringebær-croissant

Publisert

Kunde handler i bakeri

Kundene er begeistret for det nye produktet i disken hos Håndverksbakeriet i Vestby. Foto: Solveig Lygre, BKLF

I dag ligger et nytt, fargerikt og delikat produkt og stråler imot stamkundene i det de kommer inn døren til Håndverksbakeriet i Vestby. Den kreative lærlingen, Brage Sundal Widerøe, har nemlig utviklet en vegansk bringebær-croissant.

Veganske bringebær-croissanter i disken hos Håndverksbakeriet i Vestby. Foto: Solveig Lygre, BKLF

Før blikket faller på det flotte bakverket, er det utsalgsansvarlig Mikkel Abrahamsen som stjeler oppmerksomheten med sin usedvanlig hyggelige måte å ønske velkommen inn i bakeriet på. Han er på fornavn med de fleste, og forklarer alle som stopper opp og beundrer det friske tilskuddet i disken, at de i dag lanserer denne nydelige veganske bringebær-croissanten, utviklet av deres dyktige lærling Brage.

- Dette er en helt plantebasert croissant, altså vegansk. Inni er det bringebærsyltetøy og utenpå er det en deig som er farget rød, kan Brage fortelle oss.

Idéen om å utvikle nettopp dette produktet fikk Brage i førjulstiden, da han bakte gaver til familie, venner og kollegaer - veganske julekjeks i all slags varianter. – Det var i denne perioden jeg begynte å tenke på at jeg hadde lyst til å lage et vegansk bakverk med ordentlig god smak. Til slutt landet jeg på denne bringebær-croissanten. De første demoene var svært forskjellige fra disse her, men etter en del eksperimentering og mange tilbakemeldinger fra kollegaene mine, kom jeg frem til den croissanten som ligger i disken i dag, forteller Brage.

Ikke hverdagskost

Det er ikke hver dag man hører om førsteårs-lærlinger som produktutviklere. Så hva var det som motiverte Brage? - En stor del av motivasjonen til å skape dette produktet, er at jeg selv er veganer. Vi har ingen andre veganske søtbakstprodukter, så jeg hadde lyst å prøve å skape et. Jeg har ikke noen forventning om at vi skal fortsette med dette produktet i årevis, men kanskje blir det et av de produktene vi gjør ofte? Om det skulle selge bra er jo det veldig gøy, smiler den unge og lovende lærlingen.

Utsalgsansvarlig i Håndverksbakeriet, Mikkel Abrahamsen, viser stolt frem de nylanserte veganske bringebær-croissantene. Foto: Solveig Lygre, BKLF

Lærlinger har normalt sett ikke my erfaring, og det kan være utfordrende å lykkes med avanserte teknikker. - Utfordringen var ikke å gjøre croissanten plantebasert, men å få til rødfargen og å få syltetøyet til å sitte uten at det fosset ut. Rødfargen er en egen deig som vi setter oppå den andre deigen når vi ruller den. Den blir veldig tynn og kan sprekke opp veldig lett. Jeg brukte litt tid på å finne ut hvor tykk denne deigen måtte være, men nå har jeg fått alt dette til å funke, sier Brage stolt.

Lidenskap for faget

Thomas Venditti er opplæringsansvarlig for lærlingene hos Håndverksbakeriet. Han forteller at Brage som regel blir stående å bake i flere timer etter arbeidstid. - Vi har en veldig høy etterspørsel på produktene våre, så vi har et ganske strengt produktløp. Dette gjør at han ikke har hatt mulighet til å utvikle sin egen kreativitet i arbeidstiden, for vi har ikke tid eller bemanning til å gjøre det. Han sa, helt greit, ikke noe problem. Så etter endt arbeidsdag stod han i timevis hver dag og så kom han opp med dette flotte produktet som jeg tror kan bli et bra sommerprodukt, sier Thomas. Han er tydelig stolt over lærlingen sin som alltid har masse idéer og en stor interesse for faget.

– Som Thomas sa, så har jeg en tendens til å bli igjen på jobb etter arbeidstid for å bake eller snakke med kollegaene mine. Vi er litt som en familie her, vi har et veldig godt miljø og vi har det gøy på jobb. Jeg har veldig lyst å fortsette å jobbe her når jeg er ferdig med læretiden.

Stamgjest Svetla Strand syns bringebær-croissanten har en perfekt konsistens og en deilig ettersmak av bringebær. Foto: Solveig Lygre, BKLF

At den nye bringebær-croissanten kan bli en suksess, er tidligere kokk og stamgjest, Svetla Strand, ikke i tvil om. – Nam, den er perfekt; luftig, ikke for søt, ikke for fet, sprø og myk samtidig og med en deilig ettersmak av bringebær. I tillegg har den et sjarmerende utseende. Denne kommer jeg absolutt til å kjøpe igjen, sier hun begeistret.

- Skjønnheten får kundene til å kjøpe produktet og smaken får dem til å komme tilbake etter mer, skyter Mikkel inn. Som utsalgsansvarlig for de tre utsalgene til Håndverksbakeriet ser han for seg at bringebær-croissanten vil bli å finne både i Vestby, Son og Drøbak i sommer. – Dette er jo et klassisk fransk bakverk med en smak av norsk sommer, det må jo bli en sommerhit, avslutter Mikkel.