Klart for NM Årets Baker 2024

Publisert

Medaljevinnerne fra NM 2018. Fra venstre Jonathan Burt, Nikolai Meling og Loic Arquetout.

18.april 2024 blir det NM Årets Baker på Sørumsand vgs. Det er nå hele fem år siden NM Baker ble arrangert sist, og det var Nikolai Meling som da tok gullmedaljen. Denne gang finner vi Meling i dommerpanelet.

Alle som har svennebrev i bakerfaget kan melde seg på konkurransen, og påmeldingsfristen er 15. februar 2024.

Tema for årets konkurranse er «årstid», og som deltager skal du lage to forskjellige typer småbakst, to forskjellige typer søtbakst, grovbrød og en showpiece. Utseende, konsistens, sensorikk, kreativitet og arbeidsteknikk vil bli vektlagt av dommergruppen.

Dommergruppen

Dommergruppen består av Alexander Pelli (hoveddommer), Nikolai Meling, Jonathan Burt og Gunnar Solberg (assistentdommer).

Pelli er baker på Lillebrors bageri i Stockholm. Han er utøver på det svenske bakerlandslaget, og har blant annet vunnet Årets Baker 2019 i Sverige og beste søtbakst i Nordisk i 2018 og 2019.

Nikolai Meling er bakesjef på Sirkus Renaa i Stavanger. Han er bransjeambassadør og tidligere utøver på Baker- og Konditorlandslaget. Han kan smykke seg med bronsemedalje fra VM - iba UIBC-Cup i 2018 og gull i NM Baker 2018.

Jonathan Burt er baker på Tollboden Bakeri i Egersund. Han er bransjeambassadør og tidligere utøver på Baker- og Konditorlandslaget. Burt har vunnet bronse i Nordisk i 2018 og gull i Nordisk i 2019.

Gunnar Solberg er bakemester på Baker Hansen i Oslo. Han har sittet i konkurranserådet siden 2017, og har vært med å arrangere både NM Baker, NM Ung baker og Nordisk. I 2019 var han dommerassistent i Nordisk og han har også vært dommer i NM Baker og Ung Baker. Solberg kom på 3. plass i NM Baker i 1990, og representerte Norge i EM i Weinheim i 1991.

Søknad

Har du lyst å konkurrere om å bli Årets Baker 2024? Send søknaden din til gunnar@bakerkonditor.no innen 15. januar 2024. Søknaden kan gjerne inneholde beskrivelse og bilder av det du planlegger å lage i konkurransen. Søknadene behandles anonymt, og en jury velger ut finalistene på bakgrunn av søknadene som kommer inn.

Konkurranseregler NM Baker 2024

Deltakere:
Deltakere må være 23 år eller eldre.

Dommere:
Det oppnevnes 3 bransjen. Det utpekes en hoveddommer.

Dommerassistent:
Det oppnevnes 1 dommerassistent til konkurransen.

Arbeidsoppgaver/tema:

BOLLEDEIG

2 typer bolledeig
2 typer utførelse
Minimum 20 av hver
Fylte min 80 g etter steking
Ufylte min 60 g etter steking
Utforming etter eget ønske

RUNDSTYKKER

2 typer utførelse
Minimum 20 av hver
Vekt 50 g etter steking
Utforming etter eget ønske

BRØD

Brøddeig på min 5 kg mel
Minimum 2 forskjellige utførelser
Deigvekt 650 – 1000g etter steking
Utforming etter eget ønske

LAMINERT DEIG

Laminert deig 1, valgfri form og produkt:
- Det skal være 20 enheter med 2 ulike oppslag på laminert deig. Totalt 40 stk.
- Minst en av variantene skal inneholde fyll etter eget ønske. Velger du å ha fyll i begge variantene skal det vises to forskjellige fyllinger.
- ferdig vekt (nettovekt) 80 gram (+/- 5 gram)

Laminert deig 2:
- 20 enheter croissant


Tidsplan:
Dag 1: Først 45 min til forberedelse/oppveiing av råvarer, så en pause på 2 timer (her kan deiger/bløt/surdeiger) etter pausen blir det 1,5 time hvor resten kan gjøres klart til forberedelse av kjøkken/utstyr, og til montering av utstillingsbord. Ingen produksjon tillatt.

Dag 2: 5timer til framstilling.

Uniform:
Arrangør stiller med arbeidsjakke, hodeplagg og forstykker som deltaker skal bruke. Deltakere stiller i sorte arbeidsbukser og sorte arbeidssko. Arbeidstøy skal være nyvasket og strøket.

Praktiske Oppgaver:
- Hver deltaker får tildelt en elev til å hjelpe seg med å rydde/vaske
- Oppveiing av råvarer blir gjort senest kvelden før konkurransen
- Under forberedelsesperioden kvelden før konkurransen kan hver utøver få hjelp av valgfri assistent.
- Dersom utøver ikke følger tidsplan for konkurransen vil det medføre poengtrekk.
- Utstyr som ikke står på utstyrslisten må utøver ta med selv.
- Bord til utstilling er tilgjengelig på konkurranseområde; utøver må selv ta med duker, fat, pynt. etc.

Regler for alle oppgavene:
- Liste over råvarer som er tilgjengelig og påbudt på konkurransearena vil bli tilsendt 1 måned før konkurransen.
- Råvarer, spesialprodukt og spesielle tilsetninger som ikke står på denne listen, må deltakere ta med selv. Disse må godkjennes av hoveddommer før konkurransen.

Kommunikasjon før konkurransen:
- All kommunikasjon og alle spørsmål må sendes skriftlig til gb@nhomd.no
- Utøvere vil motta et informasjonsskriv 1 gang i måneden, frem til konkurransedato. I disse infobrevene vil alle innsendte spørsmål bli besvart av hoveddommer.
- All kommunikasjon utenfor nevnte kanal vil ikke være godkjent.
- Direkte kommunikasjon mellom deltakere og dommer kan medføre diskvalifikasjon.

Kommunikasjon under konkurransen:
- All kommunikasjon mellom deltaker og dommer skal foregå gjennom dommerassistent
- Må deltaker snakke med dommer, skal det alltid være to dommere til stede.
- Kommunikasjon utenfor disse rammene kan medføre diskvalifikasjon

Utstyrsspesifikasjon:
Se vedlagte utstyrsliste

Råvarespesifikasjon:
Se vedlagte råvareliste

Påmeldingsfrist:
Senest innen 6 uker før konkurransen

Bedømmingen:
Det vil bli lagt vekt på utseende, konsistens, smak, kreativitet og arbeidsteknikk.