Jeg gruer meg litt til svenneprøven

Publisert

Mange lærlinger går opp til svenneprøven i disse dager, og bakerlærling Jannicke Torp er en av dem. – Jeg skal ta fagprøven i juni, det blir litt skummelt, sa 19-åringen fra Klæbu da Baker & Konditor var og besøkte henne på jobb hos Mesterbakeren i Trondheim for et par måneder siden.

– Hvorfor valgte du bakeryrket?

– Jeg har alltid vært glad i å bake, det er i grunnen det eneste jeg virkelig er interessert i. Jeg har bakt mye hjemme, særlig søtbakst, det er veldig godt. Og favorittfaget mitt på ungdomsskolen var mat og helse. Så det var et naturlig valg for meg å velge bakerlinja på restaurant- og matfag. Jeg hadde også litt lyst til å ta industriell matproduksjon, så jeg hadde det på andreplass.

– Hvordan er lærlingebedriften din?

– Jeg har vært lærling hos Mesterbakeren i halvannet år, og jeg er veldig fornøyd. Jeg grua meg skikkelig før jeg skulle begynne her, jeg tenkte det kom til å bli kjempeskummelt. Men jeg ble veldig godt tatt imot – det er en kjempegjeng som jobber her. Vi har nettopp flyttet til disse nye produksjonslokalene, og ting er blitt mer industrielt enn det var før. Det er lite baking for hånd, maskinene gjør jobben. På en måte er det veldig bra, vi sparer kroppen for slitasje. Men jeg får ikke øvd meg så mye på rundvirke og sånt, jeg må øve meg hjemme før fagprøven.

– Hva tenker du er viktig for å være en god lærlingebedrift?

– Miljøet er det aller viktigste. Og at du lærer det du skal lære og får god veiledning. Jeg synes også det er viktig at det er rom for å gjøre feil. Jeg har veid opp et par deiger uten gjær i, og jeg har glemt salt. Men folk her har bare vært rause og hyggelige, det gjør at jeg føler meg trygg i jobben.

– Hva slags planer har du for fremtiden?

– Først har jeg tenkt å gå tilbake til videregående for å få generell studiekompetanse med meg i lomma. Men jeg kunne godt tenke meg å jobbe her hos Mesterbakeren, jeg liker å være på et industrielt bakeri. Samtidig drømmer jeg jo litt om å bake på «gamlemåten», og det hadde vært gøy å åpne mitt eget bakeri en dag. Jeg tror bare ikke jeg har den evnen, jeg liker egentlig best at andre styrer.

– Hvordan er det å stå opp tidlig?

– Etter at vi flyttet produksjonen hit, starter vi klokken syv, og det er jo ikke så tidlig. Brødene skal være så ferske som mulig i butikk, så jeg tenker at arbeidstiden på industrielle bakerier blir helt vanlig etter hvert. På det gamle bakeriet startet vi seks, og det var litt tungt. Jeg elsker å sove, og jeg er ikke noe morgenmenneske, og jeg har forsovet meg et par ganger.

– Hva gjør du på fritiden?

– Jeg spiller innebandy, trener på treningssenter, henger med venner og familie og sover.

– Favorittbakverk?

– Wienerbrød. Nam