Håper på medalje i VM

Publisert

Fra venstre: Xiao Juan Peng, Viktoria Gravdal, Rikke Sandanger Rosnes og Hege Andersen på treningssamling tidligere i år. Xiao og Viktoria skal konkurrere for det norske laget i VM. Foto: Solveig Lygre

I oktober er det endelig klart for UIBC Cup igjen, og det norske konditorlandslaget skal være med å konkurrere i VM for første gang. De har fortsatt til gode å vinne en internasjonal medalje, og er virkelig tente på å få det til denne gangen.

På grunn av pandemien har Iba-messen ikke vært arrangert siden 2018. Da tok det norske bakerlandslaget en tredje plass. Bakerne vant også bronse i VM, Coupe du Monde de la Boulangerie, i 2022, så nå er det endelig konditorene sin tur til å slippe til.

Superlag

Xiao Juan Peng skal lage showpiecen for Norge i konditor-vm (iba UIBC Cup). Foto: Paal-André Schwital

Det er Xiao Juan Peng fra Naustdal Dampbakeri og Viktoria Gravdal fra Sola Strand Hotel som skal konkurrere for det norske laget. Peng laget showpiece da bakerlandslaget tok bronse i Coupe du Monde de la Boulangerie, og hun bruker mye av erfaringen fra mesterskapet i fjor i oppkjøringen til VM. Gravdal er første års utøver på konditorlandslaget, men var med som rekrutt i 2022. Hun har tidligere konkurrert i Rogalandsmesterskapet, og kom på 1. plass der i 2020.

- Xiao og Viktoria utfyller hverandre veldig godt, og de har funnet en rutine som gjør at samarbeidet mellom dem går strålende. I tillegg trives de i hverandres selskap, noe som er en stor fordel når man jobber så tett som det de gjør i oppkjøringen til et VM. De er begge to utrolig gode på det de driver med, og jeg tror vi skal klare oss ganske bra, sier hovedtrener for Baker- og Konditorlandslaget, Kjetil Dale Aas.

Dyreriket

Det er Hege Andersen (Sikus Renaa) som er lagtrener for konditorene, og har ansvaret for treningsopplegget deres. Hege har lang fartstid på Landslaget, både som utøver og trener. Hun har et klart mål om medalje. – Vi skal ha medalje i år, sa Hege på første treningssamlingen i 2023.

Viktoria Gravdal skal prestere i VM som første års utøver på landslaget, og får mye skryt fra trenerne. Foto: Paal-André Schwital

Tema for konkurransen er dyreriket, eller "The Animal World", og Hege, Xiao og Viktoria har samarbeidet om alle detaljer. Både smaker, konsistenser, former og presentasjoner er viktige i konkurransen og teamet på tre har hatt et godt samarbeid for å komme frem til resultatet.

- Nå sitter alt som det skal, men det blir jo alltid litt småjusteringer frem mot konkurransen. Det er veldig kjekt å være med på dette, for jentene er så ivrige. De legger ned utrolig mye treningsinnsats, og de har så mye arbeidsglede. Jeg har aldri sett maken. I tillegg er de så positive. Det er ikke noe sutring eller klage, de er veldig lette å være rundt, sier Andersen. Utøverne skal lage 1 x 2 kake, 3 x 10 petit four, 3 x 10 konfekt 2 x 3 marsipanfigurer, 10 stk. bakst (wiener eller cookie) og showpiece. Mens Xiao har ansvar for showpiecen, skal Viktoria lage alt det andre.

Tøff konkurranse

Sjokoladeskulpturene på bildet er fra en landslagstrening tidligere i år. Foto: Solveig Lygre

Om en drøy måned braker det løs, og det norske laget skal i ilden 25. og 26. oktober. Motstanderne er Korea, Taiwan og Tyskland. - Det blir en tøff konkurranse. De asiatiske landene har profesjonelle utøvere som ikke gjør annet enn å trene på landslaget. Til sammenligning har våre utøvere fulltidsjobber og trener på fritiden, sier Dale Aas.

Både utøvere og trenere er virkelig motiverte for å vinne en medalje i år. Med tredje plass i Coup du Monde de la Boulangerie i fjor, viste bakerne at det absolutt er mulig for det norske landslaget å hevde seg i verdenstoppen.