Baker- og Konditorlandslaget 2023

Publisert

Baker- og Konditorlandslaget 2023. Foto: Paal-André Schwital, Metro Branding

Det norske Baker- og Konditorlandslaget har 20-årsjubileum i år. Fra de startet opp i 2003 og til i dag, har de på imponerende vis klart å bygge et lag som nå hevder seg i verdenstoppen. Nå er laget for 2023 klart, og de skal konkurrere i hele to internasjonale mesterskap i løpet av høsten.

Selv om det tok en stund fra oppstart til første internasjonale medalje, har Baker- og Konditorlandslaget fått en imponerende merittliste på forholdsvis kort tid.  Første internasjonale medalje kom i 2014, med seier i kakeutstillingen Internoga i Tyskland. Året etter ble det seier i «Dessert of the year» i Birmingham. Disse var begge individuelle konkurranser, vunnet av henholdsvis Hege Andersen og Knut Harald Sørdal. Siden har det blitt lagseier for bakerne i Nordic Bakery Cup i 2017 og 2019, og bronse i VM i 2018 (IBA UIBC Cup) og 2022 (Coupe du Monde de la Boulangerie). Sistnevnte er verdens gjeveste bakerkonkuranse, og det var ikke mange (om noen) som trodde at Norge skulle slå Frankrike på hjemmebane.

I 2023 stiller Baker og Konditorlandslaget i to internasjonale konkurranser. Nordic Bakery and Pastry Cup arrangeres i Weinheim, Tyskland i september og her skal både bakerne og konditorene konkurrere. I oktober er det VM (IBA UIBC Cup) i München, og her stiller kun konditorene, som nå er svært sugne på en VM-medalje.

Det norske Baker- og Konditorlandslaget ledes av Kjetil Dale Aas (hovedtrener) og Nils Olav Heggdalsvik (lagleder). Laget har fått to nye utøvere og tre nye rekrutter i 2023. Rekruttene har i løpet av året mulighet for å kvalifisere seg for en fast plass på landslaget.

Utøverne på Baker- og Konditorlandslaget 2023:

Bakerlandslaget

Cathrine Olsen, Stian Damstuen, Tom E. Kristensen (ny), Silje P. Johnsen (rekrutt), Philip Therkildsen (rekrutt)

Konditorlandslaget

Xiao Juan Peng, Rikke Sandanger Rosnes, Caroline Mo Vik, Victoria Gravdal (ny), Steinar Bratseth (rekrutt).

Les mer om utøverne her

Viktig for rekruttering til bransjen

Det norske Baker- og Konditorlandslaget har siden starten i 2003, utviklet unge baker- og konditortalenter til å hevde seg i de største og mest prestisjefylte konkurransene i verden. Vår visjon er å utvikle verdens beste baker- og konditorbransje, og da er rekruttering til baker- og konditorfagene en av våre aller viktigste oppgaver.

Å ha et landslag som hevder seg i verdenstoppen, er gull verdt med tanke på å skape oppmerksomhet rundt fagene og frembringe forbilder til inspirasjon for unge som kan tenke seg en karriere som baker og/ eller konditor. Den norske baker- og konditorbransjen tar vare på viktige håndverk og tradisjoner. Samtidig skal Baker- og Konditorlandslaget ligge foran den nasjonale og internasjonale utviklingen, skape trender, bidra til innovasjon og fremme norsk baker- og konditorbransje.