Her er dommerne som skal kåre Årets Konditor 2023

Publisert

Dommerne i Ung Konditor 20217. Knut Harald Sørdal (i midten) er hoveddommer i Årets Konditor 2023.

NM i konditorkunst går av stabelen om to måneder. Dommerne i NM i konditorkunst har alle en god dose konkurranseerfaring, og vet akkurat hva som skal til for å nå til topps i et mesterskap.

Dommergruppen består av hoveddommer Knut Harald Sørdal (Tangen vgs.), Cathrine Nilsen (Britannia Hotel), Hege Andersen (Sirkus Renå) og regjerende Norgesmester, Tonje Holtungen (Sjokolade Salongen). De er nå ferdige med det innledende arbeidet, og gleder seg nå til å se resultatet av kreativiteten og den harde treningen til finalistene som skal konkurrere den 16. februar. Alle dommerne vet godt hvor mye jobb som ligger bak deltagelse i en konkurranse som dette. 

- For å nå til toppen i konkurranser er det er viktig med lidenskap for det du driver med, sier Knut Harald. Han er tidligere deltager og trener på Baker- og Konditorlandslaget. - Man må jobbe rent og nøyaktig, fokusere på smak, utseende, og skape en wow-effekt, sier hoveddommeren.

Hege Andersen, som også er tidligere deltager og trener på Baker- og Konditorlandslaget, sier at for å nå til topps må du må være treningsvillig og terpe på alt du skal lage. - Du må ikke telle timer, du må se gleden i å bli bedre og bedre. Ikke minst må du forstå hva du holder på med, ha energi, være positiv og ikke se problemer, men løsninger, sier Hege.

Verdt innsatsen

Alle dommerne er enige i at uansett hvor krevende det kan være, er arbeidsmengden verdt det.

- Å være med i konkurranser er utrolig givende. Ikke bare selve konkurransen, men veien dit! Alt man lærer, og at man pusher seg selv faglig! Hard jobbing betaler seg, sier Tonje.

- Ved å delta i konkurranser, utvikler du deg sterkt faglig. Ta sjansen og mål deg med andre dyktige konditorer i Norge, råder Knut Harald.

Hege sier at det kjekkeste med konkurranser er alt du lærer, du lager produkter som du aldri lager på jobb. Og så treffer du nye flinke folk. 

- Man lærer svært mye om seg selv, både under oppkjøring til, og i selve konkurransen. En ting er den faglige kompetansen som blir fremmet mange hakk, en annen ting er hvordan man jobber under press, tempo, ryddighet og ikke minst det å knytte kontakt og bli kjent med masse andre fagfolk; man får et mye større nettverk, sier Cathrine

- Man tvinges til å være kreativ, til perfeksjon, man lærer seg nye produkter og lærer seg å stå inne for et produkt 100%. Jeg har vært med i en god del konkurranser med varierende resultat; alt fra første plass til en god del "delt" fjerde. Uansett resultat har jeg aldri angret ett sekund på deltagelse. Jeg kommer ikke på en eneste negativ faktor i forbindelse med å konkurrere, uansett resultat, avslutter Cathrine med et smil.

  • Knut Harald Sørdal

Knut Harald Sørdal har mesterbrev konditor og kokk, svennebrev baker, han er chocolatier og utdannet yrkesfaglærer. Knut Harald er tidligere utøver og trener på det norske Baker- og Konditorlandslaget, har erfaring fra både bakeri, hotell, leverandørsiden og nå som faglærer på Tangen vgs. Han har vunnet blant annet Dessert of the year 2015 (England), 7 gull og 1 sølv, Internorga 2014 (Tyskland) og fjerde plass, NM ung baker 2003. Knut Harald er hoveddommer i Årets Konditor 2023.

  • Tonje Holtungen

Tonje Holtungen er utdannet kokk og konditor. Hun er tidligere utøver på det norske Baker- og Konditorlandslaget, og har deltatt i nasjonale og internasjonale konkurranser. Hun er regjerende norgesmester etter å ha vunnet "Årets konditor" i 2017. Tonje har konkurrert i Nordic Pastry Cup to ganger, der hun vant 3. plass i 2017. I dag jobber Tonje som konditor på Sjokoladesalongen i Vestfossen, der hun også er medeier.

  • Hege Andersen

Hege Andersen er utdannet konditormester, og er nå produksjonssjef på Sirkus Renaa der hun har ansvar for is, sjokolade, konditori og bakeri. Hege har vært på konditorkurs i inn og utland, og hun har vært på Konditorlandslaget i seks år, både som utøver og trener. Hun har mange medaljer fra både norske og internasjonale konkurranser, og er aktiv i Rogalandsmesterskapet. Hege synes det er viktig å engasjere unge konditorer og bakere.

  • Cathrine Nilsen

Cathrine Nilsen er konditorsjef ved Britannia Hotel, der hun også er fagansvarlig for konditorlærlingene. I tillegg til lang erfaring som konditorsjef i hotell- og restaurantbransjen, har hun vært utøver på Baker- og Konditorlandslaget. Cathrine har konkurrert mye, og har blant annet vunnet bronse for ung konditor i Nordisk, sølv i DM desserttallerken, vinner av Årets kake og sølv i NM for konditor. Cathrine er assistentdommer i Årets konditor 2023,og er bindeleddet mellom deltagerne og dommerne. Hun skal ikke bedømme konkurransen.