Bakere jobber med å lage brød, bagetter, kaker og annet bakverk

Som baker lager du gjærdeiger til forskjellige brød- og kakeprodukter. Dette kan være blant annet brød, boller, bagetter og pizzabunner. Arbeidet gjøres enten manuelt, eller ved bruk av maskiner. Noen bakere velger å spesialisere seg i større industribakeri som styres av store automatiserte produksjonslinjer (samlebånd), mens andre velger mindre håndverksbakeri som har mer varierte og håndlagde produkter. 

Bakeryrket et et håndverksfag hvor du har som hovedoppgave å produsere all type gjærbakst og surdeigsbakst, som for eksempel brød, baguetter, småbakst, hvetebakst, croissanter, wienerbrød, og pizza.

I bakeryrket er det rom for mange typer mennesker

I noen sammenhenger bruker bakeren håndverksferdighetene sine innen varierte, kreative oppgaver. I andre sammenhenger bruker hen maskiner og nye tekniske og automatiserte løsninger. Enten du vil ha en variert arbeidshverdag, eller liker å ha mer forutsigbarhet, kan bakeryrket være noe for deg.

Allikevel er det en del felles ferdigheter og egenskaper en baker bør ha:

  • Godt utviklet håndverksferdigheter.
  • God kunnskap om råvarer, mathygiene og ernæring.
  • Kunne arbeide strukturert, effektivt og renslig etter innarbeidede rutiner.
  • Like å lage mat, og å bruke smaks- og luktesansene sine.
  • Ha et bevisst forhold til matsvinn og bærekraft.

Arbeidstidene er også varierte. Du har muligheten til å jobbe natt og tjene gode penger på det, eller du kan jobbe mer normal dagtid.

Det er mange muligheter for å videreutvikle seg i bakeryrket, både på et personlig og profesjonelt plan. Hvis du liker å utfolde deg sosialt, kan du jobbe tett opp mot kunder. Du kan jobbe med produktutvikling, delta i lokale, nasjonale og internasjonale konkurranser, og du kan reise til utlandet for å få ny inspirasjon og utvikle deg videre. Bakeryrket finner du omtrent over hele verden.

Vanlige arbeidsoppgaver for bakeren:

  • lage gjærdeiger til ulike typer brød og småbakstprodukter
  • vurdere pris og kvalitet på råvarer
  • beregne deklarasjon (fortegnelse over varer) og næringsinnhold i de ferdige produktene
  • sørge for god behandling, emballering og oppbevaring av råvarer og produkter
  • tilpasse resepter og produksjonsprosesser

Bakeren må også rengjøre og vedlikeholde utstyret som brukes. Som baker er det viktig å ha god kunnskap om mathygiene. Bakeren jobber gjerne om natta eller svært tidlig, slik at bakverket er klart når dagen starter. Du må derfor være forberedt på andre arbeidstider enn i mange andre yrker.

Bakerfaget er et gammelt håndverk som er i stadig utvikling. Du må derfor kunne beherske råvareforståelse, utvise godt håndlag av den gamle skole samtidig som du må beherske den nyeste teknologien. 

Hvor jobber bakere?

De fleste bakere jobber på bakeri eller konditori. I tillegg er det mulig å få jobb på industribakeri, butikkbakeri eller innenfor hotell- og restaurantnæringen. Noen bakere velger etter hvert å åpne eget bakeri og utsalg.

Personlige egenskaper

Som baker bør du ha interesse for matlaging. Du må være nøyaktig og kunne jobbe effektivt og strukturert. Du må være god på kundebehandling og ha evnen til å se og forstå kundenes ønsker og behov.