Verdens Brøddag

16. okt 2024

Dette er en dag som skal skape oppmerksomhet rundt behovet for å skaffe tilstrekkelig og næringsrik mat til alle. Bli med å feire en av verdens viktigste og mest bærekraftige matvare!

FNs bærekraftmål nr. 2 sier at vi skal utrydde sult innen 2030. Den viktigste matvaren i verden er korn, og av korn lager vi brød som nytes i en eller annen variant verden over. Brødet er derfor en avgjørende faktor for å nå bærekraftsmål nr. 2.

Ikke bare er brød en viktig del av kostholdet til mennesker verden over, brødet er også en svært klimavennlig matvare. Kornproduksjon har lave utslipp av klimagasser, og er en betydelig mer klimaeffektiv produksjon av matenergi enn for eksempel melk og kjøtt. Våre matvalg er viktige for klimaendringene, da matproduksjon står for over 25% av globale klimagassutslipp[1].

I Norge spiser vi i snitt 6 brødskiver om dagen, noe som gjør brød til en av våre viktigste energikilder. Brød og korn er også rikt på fiber og andre viktige næringsstoff som jern og forskjellige typer B-vitaminer. Sørger du for å spise nok grove kornprodukter, kan du forebygge flere livsstilssykdommer, og det vil bidra til å holde vekten, da de gir en god metthetsfølelse.

Visste du forresten at norske helsemyndigheter anbefaler oss å spise 70-90 gram fullkorn om dagen? Dersom du følger dette rådet, kan du redusere risikoen for blant annet hjerte- og karsykdommer, type 2-diabetes og kreft i tykk- og endetarm[2]. For å gjøre det enkelt å velge brød som er grove nok, se etter de brødene som er merket med tre eller fire kakestykker på Brødskala’n.

Spis #MerAvGrovt og bak et sunt og bærekraftig brød i dag! Oppskriften finner du her.

[1]Climate Institute

[2]Helsenorge.no.