2. juni feirer vi doughnut-dagen!

Publisert

I tillegg til å feire selve doughnuten, hedrer den nasjonale doughnut-dagen Frelesarmekvinnene som under første verdenskrig fikk kallenavnet "Doughnut Dollies".

"Doughnut Dollies" var frivillige fra Frelsesarmeen som reiste fra USA til Frankrike under første verdenskrig. Her skulle de støtte amerikanske soldater med hjemmelaget mat og bakverk. Sultne soldater kunne komme til vognene deres og få gratis mat, og doughnuts ble fort en hit blant unge menn som kjempet i krigen.

Doughnuts er dekorative å se på og fristende for alle som er glad i søtbakst.

I 1938 opprettet Frelsesarmeen i Chicago den nasjonale doughnut dagen som en pengeinnsamling. Målet med innsamlingen var å støtte de trengende under den store depresjonen, samtidig som de ville hedre kvinnene som reiste over havet til Frankrike i 1917.

Den nasjonale doughnut-dagen feires første fredag i juni hvert år, og selv om feiringen først oppstod i USA, blir den i dag feiret verden rundt.

Dersom du vil feire eller markere dagen, kan du gjøre dette ved simpelt hen å spise din favoritt-doughnut. Bakverket har sin opprinnelse i Nederland, og ligner store smultringer. De er pyntet med glasur eller en krem, og bare fantasien setter grenser for hva annet man kan putte på.

Doughnut har blitt mer og mer populært i bakerier og konditorier over hele landet, og Silje Blomsø ved Blomsø Bakeri & Konditori i Harstad, er en av de som har spesialisert seg på disse fristende bakverkene. Hun sier at det fine med doughnuts, er at man enkelt kan lage de med masse forskjellige smaker, og det er bare fantasien som setter grenser. Er det litt varmt ute? Ja topp den med deilig is og friske bær! Har man også mange forskjellige smaker, så kan de deles opp i mindre biter, og da kan alle få smake på flere ulike varianter.

Hvem blir vel ikke glad av en doughnut?.

Om man skal lage doughnuts selv, anbefaler Silje å bruke en oppskrift med gode ingredienser; smør, egg og melk. Og ikke glem å tilsette vanilje i deigen! Som basistopping er en god ostekrem kjempebra, og i denne kan man blande ulike smaker og farger for å skape sitt eget uttrykk.

- Å pynte donuts er utrolig gøy, og toppinger som smågodt, kakepynt og knuste kjeks gjør seg veldig bra. Det er bare å ta favorittgodisen sin og favorittsmakene sine og gjøre det om til sin helt egen doughnut, sier Silje.

God Donut Day!