BKLF
Meny
ulike_korntyper

Tåler du egentlig gluten?

Sjekk symptomene på de 4 “kornsykdommene”, blant annet sensitivitet mot gluten.

Cøliaki

På kort sikt: Mange merker ingenting eller er bare trøtte. Som regel tilbringer du uforholdsvis mye tid på toalettet med løs mage og går ned i vekt. Du kan også ha blemmer i munnen, smerter i leddene og føle deg deprimert. Har du diabetes, kan blodsukkeret svinge uforklarlig mye.

Symptomene skyldes at gluten utløser en immunologisk reaksjon i tynntarmslimhinnen, slik at den blir betent. Så lite som 50 milligram gluten per dag (vi spiser normalt cirka 13 gram) er nok til å svekke slimhinnen, slik at det blir vanskelig å ta opp vitaminer, mineraler og næring.

På lang sikt: Både med og uten symptomer kan cøliaki øke risikoen for en rekke fryktede sykdommer.

Slik stiller legen diagnosen: En blodprøve kan vise om du danner antistoffer mot hveteproteinet gliadin eller tarmenzymet transglutaminase. Dessuten blir tynntarmslimhinnen sjekket ved en kikkertundersøkelse. Begge testene krever at du har spist glutenrik mat en god stund i forveien. Ellers kan de et falskt negativt resultat.

Glutensensitivitet

På kort sikt: Kroppen reagerer med omtrent de samme symptomene som ved cøliaki: vekttap, diaré og utspilt mage, men tarmslimhinnen blir ikke ødelagt.

På lang sikt: På nåværende tidspunkt kan ikke ekspertene si noe konkret om langtidskonsekvensene av å spise gluten hvis man er glutensensitiv.

Slik stiller legen diagnosen: Inntil fors­kerne har utviklet en test for sykdommen, finnes det bare én måte: å kutte ut gluten og se om symptomene forsvinner – og om de kommer tilbake når du spiser glutenholdig mat som brød.

Hveteallergi

På kort sikt: Mens symptomene ved cøliaki kommer snikende, får du en øyeblikkelig reaksjon hvis du har hveteallergi. Kroppen danner nemlig IgE-antistoffer overfor ett eller flere av proteinene i hvete – og det KAN være gluten. I løpet av få timer etter at du har spist noe glutenholdig, kan du få kløe i munnen, pollenallergi, elveblest, oppkast, diaré eller i verste fall anafylaktisk sjokk, som man kan dø av.

På lang sikt: Reaksjonen kommer forholdsvis raskt, så det er ingen langtidskonsekvenser.

Slik stiller legen diagnosen: Ved mistanke om hveteallergi tester man blodet for allergiantistoffet IgE.

Dermatitis Herpetiformis

På kort sikt: Kroppen reagerer på gluten med en betennelsesaktig tilstand som utvikler seg i overgangen mellom overhuden og lærhuden og gir intenst kløende væskefylte blærer, som regel i albue- og kneledd, men også noen ganger i nakke og hodebunn.

På lang sikt: 80–90 prosent med hudsykdommen dermatitis herpetiformis har samme tarmforandringer som folk med klassisk cøliaki, så hvis du spiser glutenholdig mat, reagerer kroppen på samme måte ved å ta opp vitaminer, mineraler og næring dårligere. Det øker risikoen for blant annet beinskjørhet og kreft.

Slik stiller legen diagnosen: Ved å se på huden – og inn i tynntarmen.

 

 

Relaterte artikler