BKLF
Meny
Foto: Jon Arne Jacobsen

Klart for oppstart av nytt diplombakerkurs

Diplomutdanning for bakere er et utdanningstilbud som bygger på svennebrev i bakerfaget. Utdanning som gir fem studiepoeng er utviklet i et samarbeid mellom Baker- og Konditorbransjens Landsforening, Nofima og NMBU. Kurset består av basiskurs, samt selvvalgte fordypningsområder.

Dato: 25. april 2017 – 25. april 2018

Sted: Nofima, Osloveien 1, 1430 Ås

Pris: kr 18 000,-

Bakefaget er et spennende fag, og for mange bakerspirers del var kanskje den aller første tilnærming til faget det at dette var morsomt, og en lek. Det var rett og slett gøy å bake. Som et lite laboratorisk eksperiment hver gang, der hjemme på kjøkkenbenken eller på skolekjøkkenet, da man blandet de forskjellige ingrediensene og så resultatet de første gangene. Denne leken fra den gang la kanskje grunnlaget for at man ville bli baker.

Men det er mer i bakerfaget enn bare en lek. Man skjønner fort under læretid og etter bestått fagbrev at det er mer man skal levere på enn å leke på jobben. Man skal også produsere, løse problemer, drive produktutvikling og bidra til at bedriften man jobber i tjener penger.

Kunnskapen man tilegner seg på skolen og i læretid fram mot fagbrev er en fantastisk kilde å ta av når daglige bakeutfordringer oppstår og når man skal levere godt bakverk. Men enhver baker med respekt for seg selv og som har vært ute en «vinternatt» må innrømme, det er ikke alltid at man får det resultatet man ønsker eller forstår hvorfor ting varierer i produksjon eller kvalitet. For ikke å snakke om hva man kan gjøre med problemet for at det skal bli bedre.

Dypere forståelse for råvarene og prosessene

Dette krever ofte en dypere forståelse av prosessene og råvaren, altså melet og ingrediensene vi bruker og hvordan vi behandler dem. Det er det som setter premissene.

Det er dette Diplombakerutdannelsen tar sikte på å bidra til. Bakeren kan bygge videre på den kunnskapen man allerede har og få en dypere forståelse av råvaren og prosessen. Ja, faktisk en dypere forståelse av hele bakefaget.

Kanskje kan man hente fram igjen denne barnslige følelsen av at baking er et laboratorisk eksperiment i seg selv. For i bunn og grunn er baking fysikk og kjemi.

Diplombakerutdannelsen er for alle med fagbrev, og utdannelsen bygger videre på det. Den tar det du har lært og legger til ny kunnskap. Den forklarer kanskje ting du har hørt før, men kanskje ikke forstod full ut da du gikk på skolen, på en ny måte og setter deg som baker i stand til å utøve faget ditt mer profesjonelt.

Kloke mennesker har uttalt en gang at «kunnskap er makt». De tenkte nok ikke den gang på bakeren i nevneverdig grad. Men Diplombakerutdannelsen tar mål av seg å gi bakeren mer kunnskap og dette vil resultere i større faglig tyngde som forhåpentlig vis vil gi deg som baker en større yrkesstolthet. Ja og kanskje kan vi «leke» litt med faget, men på en profesjonell måte.

 

Fakta om kurset

Basiskurset består av 3 samlinger på 2 dager hver. Første samling 25-26. april 2017, samling 2 er 19-20. september 2017 og den tredje og siste samlingen finner sted 24-25. april 2018.

Forsker Ann-Katrin Holtekjølen og baker André Løvaas fra Nofima viser deltakerne hvrodan de kombinerer teoretisk og praktisk kompetanse. Professor Anne Kjersti Uhlen ved NMBU er faglig ansvarlig for kurset.

Beviset på det hele vil være diplomet ditt og eventuelt en universitetseksamen.

Sees vi på Diplombakerutdannelsen?

For mer informasjon om kurset og påmelding klikk  her

Relaterte artikler